ПОРТАЛ
14 червня 2011, 18:48

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкащани почали масово від’їжджати на роботу за кордон

Черкащани почали масово від’їжджати на роботу за кордон

Готові їхати «хоч сьогодні», не читаючи угод, на будь-яку роботу. Кадрові агенції констатують: прагнуть виїхати якнайшвидше, аби тільки «звідси», з потаємними мріями якось «прижитися» у чужій країні і згодом перетягнути туди всю родину. Кадрові агенції констатують: із десяти заявок вітчизняних роботодавців адекватними можуть бути лише три. В основному ж, роботодавці хочуть «універсального солдата», «3 в 1» - на зарплату в 1-1,5 тисячі гривень, влаштовуючи на таку вакансію цілі кастинги. Частині безробітних неможливо знайти не лише пристойну, але й будь-яку роботу. Про особливості ринку праці наразі, про особливості працевлаштування для черкащан удома та за кордоном йшлося під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі. - Протягом весни спостерігався традиційний період сезонного пожвавлення на ринку праці. Якщо на початку весни агенції самі шукали вакансії – їх виявлялось максимум 1-2 у день, то наразі ситуація змінилася: роботодавці звертаються самі - за день з’являється 3-7 вакансій. – констатувала співзасновник агенції «Фаворит» Оксана Новікова. - Загалом, їх кількість зросла приблизно на 30%. Проте весна змусила активізуватися не тільки роботодавців, але й безробітних. У березні кількість активних пошуковувачів зросла на тих же 30-40%. Тобто, попит на персонал дещо зростає, але його зростання не встигає за припливом робочих рук. У результаті, конкуренція на ринку праці посилюється. Особливо, з початком весни збільшився наплив до агентства безробітних із числа колишніх підприємців.

Найбільш затребуваними для ринку праці, за словами Оксани Новікової, залишаються продавці. Частка вакансій менеджерів із продажу становить приблизно 10% від усієї кількості вакансій. Також потрібні роботодавцям охоронці, водії, кухарі, кондитери, офісні працівники, оператори ПК, кол-центрів, ріелтори. Користуються попитом на ринку праці також фахівці з високим рівнем кваліфікації - зокрема, бухгалтери, менеджери. Порівняно з минулим роком, змінилися вимоги щодо бухгалтерів - нарешті з’являються вакансії без обмежень в віці. Але фахівцям без досвіду роботи пропозицій у цій сфері майже не буває. Виник попит на офіс-менеджерів, особливо зі знанням іноземних мов. Затребуваними стають працівники з технічною освітою. Представників деяких спеціальностей уже сьогодні забагато. Традиційно у цей список потрапили економісти та юристи. Якщо, звичайно, це не менеджери "точкової" дії: з продажу, по роботі з клієнтами. Тобто - люди, які безпосередньо приносять прибуток компанії. Такі спеціалісти потрібні скрізь і завжди. Покращилася ситуація з наявністю вакансій в банках, їх стало більше, але в основному банки шукають працівників на найнижчі посади - як правило, фінансових консультантів, рекламних агентів, касирів, кредитних інспекторів, - зі ставкою від 1000 гривень. Фахівці з реклами та маркетингу знову стають затребуваними, роботодавці розуміють, що без них все-таки важко обходитись. Перспективні професії наразі і у майбутньому – у сфері ІТ. Хоча і тут є деякі зміни. Якщо раніше галузь вимагала розробників продукту - програмістів, тестерів, аналітиків - то тепер все більш актуальним стає питання підтримки та супроводу готового продукту. За прогнозами, у майбутньому все більше організацій будуть проводити всілякі кампанії в інтернеті. Відповідно, фахівці з програмування, інформаційних технологій та інтернет-маркетингу також будуть затребувані на ринку праці. І вже зараз є потреба в людях, які будуть підтримувати ці технології як стратегічно, з точки зору маркетингу та просування, так і технічно.

У зв’язку з сезонними особливостями знову стають потрібними будівельники, офіціанти, бармени. Були пропозиції щодо співпраці з агенціями Криму - потрібні були збиральники врожаю. - Вакансій побільшало, але знайти роботу і досі проблематично, - зазначила співзасновник агенції «Фаворит» Оксана Новікова. - Найбільш проблемні категорії для працевлаштування – молоді мами, які шукають роботу за певним графіком (припустімо, до 17.00) та молоді спеціалісти без досвіду роботи. Загалом, сьогодні безробітні в першу чергу налаштовані на високий рівень оплати праці, а не на легальне працевлаштування.

За словами засновника агенції «ПП Гордійчук» Анни Гордійчук, бажаючих виїхати працювати за кордон сьогодні дуже багато: як чоловіків, так і жінок, від 17 до 60 років (знати роботу для людей старшого віку значно важче). Щодня до агентства телефонує маса людей, частина з яких навіть відмовляється читати угоди і готова виїхати хоч сьогодні, втративши надію знайти пристойну роботу тут і не маючи можливості сплачувати банківські кредити або забезпечити собі і своїй родині прийнятний рівень життя. Країн, які мають відповідні угоди з нашою країною – щодо можливості легального працевлаштування українців – як виявляється, зовсім небагато. Офіційно працевлаштуватися можна у Польщі, Росії, Білорусі, країнах Прибалтики та деяких країнах колишнього СРСР.

- Наше агентство займається працевлаштуванням у Польщі та Росії. З кожним претендентом укладається угода, де відразу прописуються усі нюанси працевлаштування та майбутньої роботи, щоб забезпечити дотримання прав людини, яку ми відправляємо за кордон, як з боку агентства, так і з боку іноземного роботодавця, - розповіла юрист агенції «ПП Гордійчук» Римма Медвінська.

За словами Анни Гордійчук та Римми Медвінської, і у Польщі, і у Росії робітників найчастіше потребують будівельна та готельно-ресторанна галузі. Загалом, за кордоном можуть розраховувати на роботу водії, вантажники, будівельники (чи просто підсобні робочі), кухарі, гувернантки, швачки, перукарки, медсестри, що можуть доглядати за дітьми, хворими, людьми похилого віку. Стосовно сільгоспробіт, то це переважно роботи на фермі, у парниках або у саду - на традиційний збір полуниці за кордоном наразі намагаються не відправляти зовсім – робота вкрай тяжка, її не витримують навіть люди, що все життя працювали у селі на городі. Крім того, за кордоном потрібні працівники на підприємства (фабрики, заводи), що переробляють сільгосппродукцію, випускають продукти (ковбасу, фруктовий сік, тощо) Загалом, у Польщі робітник-іноземець може розраховувати на платню від $600 на місяць (маючи забезпечене за рахунок роботодавця проживання), фахівці ж, люди з вищою освітою, зі знанням мови можуть отримувати $1000-1200 – їх беруть працювати програмістами, перекладачами, адміністраторами до готелів, тощо. Цінуються і люди робітничих професій - з досвідом роботи і дипломом – тоді цей робітник вважається фахівцем і може розраховувати на вищу зарплату. Зазвичай, іноземні роботодавці передовсім цінують професійність, бажання працювати та можливість це робити (за станом здоров'я).

- Претензії роботодавців до агентства, проблеми нам і собі створюють люди, які не розуміють серйозності ситуації із закордонним працевлаштуванням: виїхати працювати до чужої країни, бути готовим виконувати усі вимоги роботодавця, на які попередньо свідомо погоджуєшся.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук