ПОРТАЛ
12 березня 2013, 12:55

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Галузі-лідери Черкащини з реалізації промислової продукції у 2012 році

<div class="dr_in_to_news"></div> Галузі-лідери Черкащини з реалізації промислової продукції у 2012 році

Обсяги реалізованої продукції промисловості в Черкаській області у 2012 році зросли на 1 млрд. грн. порівняно з минулим роком і становили 29,3 млрд. грн. У загальній структурі виробництва основний обсяг реалізованої продукції забезпечує переробна промисловість.

Порядок розташування галузей-лідерів Черкащини за обсягами реалізованої продукції залишається незмінним. На першому місці впевнено тримається виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів. Друге місце посідає хімічна та нафтохімічна промисловість. На третьому опинилося виробництво та розподілення електроенергії, газу та води. Четвертим стало машинобудування. І зі значним відривом завершує п’ятірку лідерів целюлозно-паперове виробництво і видавнича діяльність.

Частка реалізованої продукції харчопрому стабільно найвища і в 2012 році збільшилася до 47,2%, продемонструвавши найбільш динамічне зростання серед інших галузей порівняно з 2011 роком (44,7%).

У хімічній та нафтохімічній промисловості спостерігалося незначне зниження реалізації продукції в абсолютних показниках, а її частка в загальному обсязі у 2012 році скоротилися майже на 2% і становили 24,1%.

Частка реалізованої продукції галузі виробництва та розподілення електроенергії, газу та води в загальному обсязі теж знизилася до 13%, хоча в абсолютних показниках зафіксовано незначне зростання.

Зменшилися обсяги реалізації в машинобудуванні – до 7,5%, тоді як у 2011 цей показник становив 8,5%.

Натомість у целюлозно-паперовому виробництві та видавничій діяльності вперше за чотири роки спостерігалося зростання обсягу реалізованої продукції як у відносних, так і в абсолютних цифрах.

В загальному рейтингу регіонів за обсягом реалізованої продукції промисловості в 2012 році Черкащина зберегла 10 місце, випередивши Одеську, Миколаївську області, Автономну республіку Крим тощо.

У цілому, структура обсягу реалізованої продукції промислового виробництва залишається сталою. Динамічне збільшення реалізації демонструє харчова промисловість, завдяки чому зріс загальний обсяг реалізованої продукції в області. Негативні тенденції спостерігаються в хімічній промисловості та машинобудуванні.

Рейтинг підготовлено за даними Держкомстату України,
Головного управління статистики в Черкаській області та ЗМІ