ПОРТАЛ
9 липня 2012, 11:46

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Найбільші зарплати на Черкащині отримують фінансисти, лісівники та державні управлінці

<div class="dr_in_to_news"></div> Найбільші зарплати на Черкащині отримують фінансисти, лісівники та державні управлінці

За підсумками п’яти місяців 2012 року найвищі показники середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності спостерігаються у сфері фінансової діяльності, лісового господарства та державного управління, свідчать дані Головного управління статистики в Черкаській області.

Працівники фінансової сфери в середньому щомісяця отримують більше 3,5 тис. грн. Лісове господарство відстає майже на одну тисячу гривень – середньомісячна зарплата в галузі становить 2 778 грн. Однак при цьому динаміка зростання зарплатні характеризується нестабільністю.

На третьому місці топ-рейтингу зарплат Черкащини – працівники державного управління. Їм у середньому нараховують 2 749 грн. Також у п’ятірку лідерів із обсягів зарплат входять галузь транспорту і зв’язку та промисловість*.

Топ-5 найвищих зарплат на Черкащині за видами економічної діяльності

В кінці рейтингу із найменшими зарплатами несподівано опинилися будівельна та готельно-ресторанна галузі. Навіть працівникам культури та комунального сектору нараховують більшу платню. Медицина – четверта знизу із зарплатою 1 980 грн. Значно випередила її освіта, де середньомісячна оплата праці становить 2 246 грн.

Цікаво, що в галузі культури і надання комунальних послуг оплата праці вища, ніж у будівництві та готельно-ресторанному бізнесі. Це дає підстави припустити, що статистика достовірно відображає виплату зарплат на великих підприємствах, у держструктурах (чиновники, лікарі, вчителі), де її видають білою готівкою. Тоді як у будівництві, торгівлі і сфері послуг нерідко офіційно показують мінімальну зарплату, а решту видають у конвертах, що спотворює статистичні дані. Цю думку підтримують і фахівці Міжнародного центру прикладних досліджень.

У багатьох галузях області спостерігався спад у нарахуваннях заробітної плати наприкінці першого на початку другого кварталу. Втім, протягом п’яти місяців 2012 року простежується позитивний тренд. Якщо у січні 2012 року середня заробітна плата становила 2 228 грн., тов. травні – 2 610 грн. з таким показником рівня зарплати у травні Черкаська область опинилася на 14 місці серед 27 регіонів України.

*Взято середній показник обсягу середньомісячної заробітної плати в добувній, переробній промисловості та в галузі виробництва і розподілення електроенергії, газу і води.

Рейтинг укладено за даними Головного управління статистики в Черкаській області