ПОРТАЛ
13 травня 2014, 09:26

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Володимир Яременко: Через зростання долара автовласникам доведеться доплатити за Каско

<div class="dr_in_to_news"></div> Володимир Яременко: Через зростання долара автовласникам доведеться доплатити за Каско

Автовласники останнім часом отримують повідомлення із рекомендаціями збільшити страхову суму страхування транспортних засобів. Страхувальники пояснюють це зростанням курсу долара, що вплинуло на збільшення вартості автомобілів. Наскільки обґрунтовані такі рекомендації прокоментував директор Черкаської дирекції НАСК «Оранта» Володимир Яременко спеціально для порталу «Діловий регіон».

Коливання курсу долара позначається лише на такому виді страхування як Каско. Річ у тому, що при визначенні дійсної вартості автомобіля ми спираємося на його ринкову ціну. І якщо вартість автомобіля півроку тому становила 10 тис. дол., що становило 80 тис. грн., то зараз вона уже сягає близько 100 тис. грн.

У разі настання страхового випадку відшкодування відбувається згідно з вказаною у договорі вартістю автомобіля 80 тис., хоча автомобіль, запчастини до нього і ремонтні роботи вже подорожчали через зростання курсу. Таким чином, автомобіль застрахований частково, тому відшкодування буде не в повному обсязі.

Передусім, це ризик для власника. Тому страхові компанії пропонують клієнтам прийти і переглянути вартість автомобіля, зробити її відповідною. При цьому необхідно доплатити лише за ті місяці, які залишилися до закінчення дії полісу. При укладанні нових договорів ми вже враховуємо нову вартість автомобіля.

Автомобілі в середньому подорожчали в 25 %. Тому доплати можуть становити до чверті вартості, яка була вказана від початку. Вартість полісу збільшується пропорційно зі зростанням курсу долара.

Якщо власник не погоджується переглядати вартість автомобіля, то у разі страхового випадку сума відшкодування буде вираховуватися відповідно до зазначеної в договорі ціни.

Однак обов’язкових видів страхування це не стосується. Жодних змін, пов’язаних із курсом долара, поки що не передбачається.

Разом з тим НАСК «Оранта» пропонує до полісу обов’язкового страхування придбати поліс добровільного страхування відповідальності – сплативши 180 грн. власник автомобіля ( до 2000 см.куб) має ще 100 тис. грн. страхового захисту.