ПОРТАЛ
10 грудня 2014, 19:10

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Реформувати медицину хочуть так, щоб "гроші йшли за пацієнтом"

За участі нового Міністра охорони здоров'я України Олексадра Квіташвілі та членів Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров'я при МОЗ України розпочалося обговорення проекту стратегії реформування.

 Реформувати медицину хочуть так, щоб "гроші йшли за пацієнтом"

За словами авторів проекту в основі реформи лежать зменшення зарегульованості галузі та запровадження ефективного механізму перерозподілу державних коштів, спрямованого на оплату послуг для пацієнта, а не утримання медичних будівель. Сьогодні 75% державних коштів витрачається на утримання самих медичних будівель та лікарняних ліжок. Після реформування галузі ці гроші витрачатимуться на оплату послуг лікарів, що означає втілення принципу "гроші йдуть за пацієнтом".

Одним з важливих кроків в проекті реформи є оптимізація мережі медичних закладів. Наша країна є лідером рейтингів за кількістю ліжок на душу населення: в Європі в середньому 500 на 100 тис осіб, в Україні – 950, - інформують у прес-службі МОЗ України.

Експерти пропонують автономізацію медичних закладів, що дозволить зняти з держави тягар з оплати комунальних послуг та допоможе залучити інвестиції в цю галузь. Крім того, це дозволить у природний спосіб привести кількість лікарень у відповідність з реальними потребами людей.

В селах, де проживає на сьогодні 30% населення України, працюватимуть сімейні лікарі – як приватні підприємці. Оплата їх роботи здійснюватиметься за змішаною системою. Громада зможе контролювати якість роботи та оплату праці лікаря, та матиме право в разі потреби розривати з ним угоду.

Зараз проект реформи перебуває на стадії громадського обговорення, яке триватиме до кінця січня 2015 року.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук