ПОРТАЛ
21 червня 2015, 12:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

На Черкащині у «Зерноленді» відроджують цікавість до сільського життя

Майже за півсотні кілометрів від Черкас, у селі Івківці, ентузіасти створили сільськогосподарську атракцію «Зерноленд». Тут відвідувачі долучаються до всіх етапів зародження хліба, беруть участь у різноманітних майстер-класах та проходять квест на Семидубову гору, де, за припущеннями, перепохований Богдан Хмельницький.

На Черкащині у «Зерноленді» відроджують цікавість до сільського життя

Таке тематичне село жителі Івківців організували у межах українсько-польського проекту. За задумом, забавка не лише поверне цікавість до села, а й забезпечить роботою місцевих жителів, - передає корреспондент Радіо Свобода.

Менше року тому атракцію спільно з жителями села Івківці організував історик Назар Лавріненко. Надихнувся прикладом сусідньої Польщі, де заснували не одне таке мікропідприємство на селі в галузі туризму.

«І ми створили тематичне село – село хліба, і назвали його «Зерноленд». У ньому все пов’язано із хлібом: різні форми обробітку, переробки, вирощування хліба. Допомога польської сторони на реалізацію проекту була в розмірі 200 євро. За них можна було дощечок купити. А так все – на ентузіазмі. У нас тут місцева громада дуже активна, ми вже маємо традицію все робити гуртом – толокою. Колись млина робили толокою, сад пам’яті Залізняка посадили толокою. І ось цей музей робимо гуртом», – говорить Лавріненко.

«Це – робота для місцевих людей. У цьому і суть цього проекту. Зароблені гроші ми розподіляємо між учасниками проекту, які відповідають за певний спектр роботи, і те, що залишається, витрачаємо на закупівлю матеріалів. Коли сюди приїжджають дорослі групи, ми заздалегідь повідомляємо, що вони будуть. І сюди приїздять люди зі своїм вином, виноградом, у кого є виноградники, продають молоко, у кого корови, мед зараз качають, то продають і його. І тут такий центр цивілізації, осередок, куди люди приїжджають і залишають гроші. А не селяни їдуть по гроші до міста», – розповідає він.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук