ПОРТАЛ
26 липня 2015, 16:44

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як вплинула криза на цьогорічний сезон ремонтів

Сезон ремонтів цього року нетиповий: майже 85% припадає на новобудови і лише 15% на квартири вторинного ринку, розповів виданню «Вести» директор будівельної компанії ProfiRemont Василь Косовських.

Як вплинула криза на цьогорічний сезон ремонтів

Основний настрій нинішнього сезону на решті ринку фахівці характеризують як вичікувальний. «Люди відкладають старт ремонту. Дзвонять-уточнюють ціни, навіть замовляють дизайн-макет, але бояться розпочинати роботи. Незрозуміло, що буде з цінами через місяць», - говорить Косовських.

Але в цілому, замовників комплексного ремонту в цьому році більше, ніж минулого літа, розповіли в компанії Укрінтел, що співпрацює із забудовниками (Укрбуд, Ліко-холдинг та ін.).

«Як це не дивно, у нас клієнтів більше, ніж в минулому і навіть позаминулому році. Ціни у нас зафіксовані в доларі, дизайн-проект коштує від 12 до 45 у.о. за квадрат. Приблизно 10% клієнтів замовляють і ремонт. Тут ціни дуже сильно залежать від обраних матеріалів, але в середньому від 145 у.о. за кв.м.», - розповіла директор з маркетингу та розвитку групи компаній «Укрінтел» Анастасія Семенець.

«Для менш амбіційних замовників косметичний ремонт квартир зараз пропонують за ціною від 500 грн/кв.м, капремонт квартир - від 800 грн/кв.м. «Під ключ, євроремонт в минулому році був від 1000 грн. за квадрат, в цьому - від 1200 грн/кв.м», - каже Владислав з сайту «Ремонт недорого».

Загалом вартість робіт ремонтники підняли не надто суттєво - приблизно на 20% порівняно з минулорічними.

Зате у зв'язку із зростанням курсу долара, цін на енергоресурси і комунальних тарифів, дуже помітно подорожчали будматеріали. Навіть вітчизняні виросли в ціні в середньому на 20-40%.

Тому люди, що збираються робити косметичний ремонт, економлять, перш за все, на матеріалах, вибираючи ті, що подешевше. «Переходять з польських та італійських матеріалів на українські та турецькі», - розповів Владислав.

«Основний замовник комплексних ремонтів - середній клас. На матеріалах, до речі, не економлять. Вибирають від відомих брендів, той же Кнауфф або Хенкель, навіть українського виробництва ці матеріали ненабагато дешевше, ніж у Європі. Але люди розуміють, що ремонт роблять на років 15 вперед», - каже Василь Косовських. А економлять, за його спостереженнями, на меблях та інтер'єрних деталях, майже повністю відмовившись від імпорту.

Також допомагає скоротити кошторис «спільне» замовлення деяких робіт. Більше того, ремонти можуть проходити одночасно в декількох квартирах на одному об'єкті, часом на одній сходовій клітці. І вивіз сміття, і замовлення електрозварювання «оптом» дозволяє скинути ціни на ці послуги на 10-15%.