ПОРТАЛ
4 січня 2016, 13:22

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

До пунктів обміну валют посилили вимоги

Нацбанк підвищив вимоги до розміру власного капіталу установ по обміну валют

До пунктів обміну валют посилили вимоги

Національний банк України посилив вимоги до небанківських валютообмінних установ. Відповідні постанови частково вступили в силу з 1 січня 2016 року. Про це з посиланням на НБУ пише РБК-Україна.

"Національний банк встановлює більш жорсткі вимоги до небанківських обмінників. Ми не можемо боротися з нелегальними пунктами обміну, тільки повідомляти про них в МВС. Однак ми можемо підвищити прозорість роботи легальних обмінників та посилити контроль за їх діяльністю", - заявив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Так, за аналогією з банками, на небанківські фінансові установи покладено обов'язок надавати інформацію про структуру власності і власників з істотною участю в таких установах.

Підвищуються вимоги до мінімального розміру власного капіталу небанківських фінансових установ (НФУ) для діяльності з обміну валют. Капітал повинен становити не менше, ніж 20 млн гривень, якщо кількість структурних підрозділів не перевищує 100. Кожне додаткове збільшення їх кількості на 50 одиниць вимагає збільшення капіталу на 5 млн гривень.

Крім того, встановлені такі нові вимоги:

- наявність документа, яким установлено розмір авансу в готівковій іноземній валюті і гривнях та максимальна сума залишків в касі фінансової установи та пункті обміну валюти в готівковій іноземній валюті;

- наявність юридично оформленого документа, що підтверджує право власності на приміщення, в якому знаходиться відокремлений підрозділ, пункт обміну валюти фінансової установи або право оренди на це приміщення на строк не менше ніж один рік;

- закріплена необхідність наявності РРО в касі фінансової установи, його відокремлених підрозділах і пунктах обміну валюти, в яких проводиться обмін валют;

- розміщення інформації про встановлені курси обміну валют в мережі Інтернет;

- введена нова форма звітності для фінансових установ - звітна довідка про касові обороти за день і залишках цінностей;

- наявність охорони, відповідного сховища, встановлення системи відеоспостереження та обладнання робочих місць касирів огороджувальними конструкціями

Водночас встановлено перехідний період до 01 липня 2016 року за новими вимогами до власного капіталу і захищеності приміщень для НФУ, які отримали генеральні ліцензії до набуття чинності нових постанов.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук