ПОРТАЛ
31 серпня 2012, 12:53

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В Черкасах триває процес модернізації каналізаціїної станції

В Черкасах триває процес модернізації каналізаціїної станції

Міський голова Черкас Сергій Одарич та директор КП "Черкасиводоканал" Сергій Овчаренко провели робочу зустріч з журналістами, на якій показали процес модернізації головної каналізаційної насосної станції № 2.

ГКНС-2 експлуатується з 1975 року. Саме сюди потрапляє близько 70 % усіх стічних вод міста. За весь час роботи каналізаційної станції тут було замінено лише один насосний агрегат. Звичайно, протягом тривалої експлуатації насосне обладнання вичерпало свій ресурс, тож з початку цього року обладнання зазнало капітальної модернізації.

- Заміна насосів проводиться за кошти Світового банку. Кредит в сумі 10 млн. 800 тис. дол. США взято під гарантії міської ради, - зазначив міський голова Сергій Одарич. - Я переконаний, що завдяки цій позиці ми матимемо серйозний економічний ефект.

За словами директора КП "Черкасиводоканал" Сергія Овчаренка, на даній каналізаційній станції з чотирьох насосів, які підлягають заміні, вже введено в роботу три нових, шведського виробництва, та завершуються монтажні роботи останнього. Із насосними агрегатами старої конфігурації щодоби тільки на цій насосній станції використовували 10 тис. кВт електроенергії. Сьогодні – 4,5 тисяч кВт енергії. У грошовому еквіваленті – це 10 тис. гривень на добу зі старим обладнанням. Використання нового обладнання скоротило цю суму до 5 тис. гривень. Тож економічний ефект тільки по цій станції становить близько 150 тисяч гривень на місяць.

- Такі заходи дозволять знизити темпи зростання тарифів, оскільки коливання ціни на енергоносії значно впливають на собівартість послуг з централізованого холодного водопостачання та водовідведення, - зазначив Сергій Овчаренко.

Директор водного господарства показав гостям установлену автоматизовану систему управління та провів в машинний зал, де саме триває установка четвертого насосу. Загалом всі монтажні роботи по цій каналізаційній станції планується завершити в жовтні поточного року, - підсумував керівник Черкаського водоканалу. - А найближчим часом ми розпочнемо внутрішні ремонтні роботи з реконструкції приміщення.

Довідка: КП «Черкасиводоканал» не вперше модернізує своє обладнання за рахунок запозичень. У 2005 році міська рада випустила облігацій на 5 млн. грн. Кошти були вкладені у модернізацію насосного обладнання а також встановлення частотних перетворювачів. Це дозволило подавати воду в Черкасах цілодобово. Крім того, завдяки цій модернізації зменшилася кількість поривів на водогонах.

За матеріалами:  www.rada.cherkasy.ua