ПОРТАЛ
3 серпня 2011, 11:45

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаси та німецьке місто Веймар співпрацюватимуть у галузях охорони здоров’я, освіти та культури

Черкаси та німецьке місто Веймар співпрацюватимуть у  галузях охорони здоров’я, освіти та культури

Німецька делегація з міста Веймар побувала з візитом у Черкасах. Під час зустрічі із секретарем Черкаської міської ради Віктором Горкуном сторони обговорили шляхи співпраці міст, зокрема, у галузі охорони здоров’я, освіти та культури, - повідомляє прес-служба Черкаської мерії.

До складі іноземної делегації увійшли заступник обербургомістра (мера) по роботі з іноземцями Швабре Ульріке, директор Веймарської організації «Допомога дітям Чорнобиля» Кьопплер Хармут та директор Червоного Хреста м. Веймар Люц Олівер. Секретар міської ради Віктор Горкун розповів колегам з м. Веймар про особливості та потенціал Черкас, наголосивши на побратимських стосунках міста з багатьма країнами світу, серед яких – Молдова, Польща, Азейбарджан, Китай тощо. Також Віктор Іванович висловив сподівання налагодити більш тісну співпрацю між Черкасами і Веймаром. Нині на Черкащині діють чимало підприємств з німецькими інвестиціями. Цікавим також видається співробітництво з обміну досвідом у медичній, освітній та культурних сферах. Зокрема, було обговорено шляхи стажування та оздоровлення дітей, а також освітян і медиків у Німеччині.

За словами директора Веймарської організації «Допомога дітям Чорнобиля», професора та президента Веймарського інтернаціонального Українсько-Білорусько-німецького центру ім. Йоханеса Фальке Кьопплера Хармута, у 1967 році він навчався у Київському інженерно-технічному інституті, разом з українськими колегами займаючись проектуванням захисної оболонки для реакторів Чорнобильської АЕС. Згодом ці розробки були втілені на п’ятому та шостому реакторах, а ось до четвертого черга так і не дійшла – перешкодила аварія на ЧАЕС.

Тому для Кьопплера Хармута близькою є Чорнобильська проблематика. З метою допомоги на початку 90-х років він разом з однодумцями з Німеччини почав приймати на оздоровлення дітей з України та Білорусії, а торік організував програму візиту і для черкаських дітей.

Загалом німецькі гості пообіцяли сприяти Черкасам у наданні гуманітарної допомоги для постраждалих від аварії на Чорнобильській аварії, а також розвивати шляхи співпраці у культурній та освітній сферах.

За матеріалами:  www.rada.cherkassy.ua