ПОРТАЛ
13 березня 2014, 12:15

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Африканська чума свиней Черкащині не загрожує, - експерт

Спалах африканської чуми свиней на Луганщині локалізовано, а велика відстань між областями убезпечує Черкащину від поширення на її території небезпечного вірусу, вважає Микола Деркач, радник гібридно-селекційного центру зі свинарства (с. Піщана, Золотоніський район). За його словами, спалах захворювання африканської чуми свиней (АЧС) в Луганській області становить потенційний ризик для Черкащини, однак ветеринарна служба працює на високому рівні і вживає достатньо ефективних заходів, щоб убезпечити Черкащину від проникнення вірусу.

Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимир Горжеєв в інтерв’ю РИА Новости запевнив, що відомство працює в штатному режимі і повністю контролює епізоотичну ситуацію. В Україні було зареєстровано лише поодинокі випадки захворювання на АЧС переважно серед диких кабанів в регіонах, що межують з Російською Федерацією. В результаті цього було припинено сертифікацію свинини з Луганщини на експорт до Росії. Інші регіони, зокрема і Черкащина, можуть без застережень експортувати м’ясо.

Зважаючи на ситуацію, Микола Деркач вважає за доцільне вжити посилені заходи безпеки в господарствах Черкащини, які розводять свиней, особливо у великих масштабах. Зокрема, дезінфікувати автомобілі, що приїжджають з Луганщини. Занесення вірусу на територію свинарника загрожує великими збитками. Тому протиепідеміологічні та профілактичні заходи доволі жорсткі.

Востаннє випадки захворювання на АЧС в Черкаській області були зареєстровані на початку 70-х років минулого століття.

Довідка

Африканська чума свиней - вірусна хвороба свиней. В природних умовах на африканську чуму свиней можуть занедужати як домашні, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх з інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби тощо.

Для людини африканська чума свиней безпечна.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук