ПОРТАЛ
10 березня 2015, 11:57

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Рекордних урожаїв цього року не буде, – експерт

Валютна криза значно обмежила можливості сільгоспвиробників підготуватися належним чином до посівної кампанії 2015 року. Посівний матеріал, добрива, засоби захисту рослин подорожчали пропорційно до зростання курсу долара, оскільки все це завозиться з-за кордону. До всього, держава зробила жорсткішим фіскальний тиск на дрібних агровиробників. На що розраховують фермерські господарства та які бачать шляхи виходу з нинішньої критичної ситуації порталу «Діловий регіон» розповів голова Асоціації фермерів та землевласників Черкащини Віктор Гончаренко.

<div class="dr_in_to_news"></div> Рекордних урожаїв цього року не буде, – експерт

Вікторе Григоровичу, посівна уже подорожчала в рази. Сільгоспвиробники змушені економити. На які врожаї ми можемо розраховувати цього року?

Забезпеченість міндобривами і паливно-мастильними матеріалами низька. А тому замість кількох обробок ґрунту зроблять лише одну, що, звісно, вплине на валовий збір. Зазвичай фермери закуповували добрива у лютому-березні, коли ціна падала. Цього ж року все навпаки. Ми не встигаємо гнатися за доларом. А прив’язані до нього так, що жодного кроку зробити не можемо. І мало хто навіть продає, всі вижидають момент. Бо може бути, що ти товар продаси, а на новий уже не вистачить цих грошей. Тому вже сьогодні можна прогнозувати, що рекордних урожаїв цього року не буде.

На які кроки підтримки з боку держави очікують зараз фермери?

Необхідно розробити і впровадити державну політику сприяння розвитку дрібного і середнього сільгоспвиробництва. Фермери надають основну частину вітчизняних продуктів харчування для забезпечення внутрішнього ринку. Тому виробництво необхідно економічно стимулювати, а не обкладати їх додатковими податками. Ми очікуємо збалансовані ціни на засоби виробництва і на сільгосппродукцію. Тобто, необхідно врегулювати податкову і цінову політику на рівні уряду.

Також необхідно навести лад на земельному ринку і узгодити всі питання. У нас і досі ще трапляються випадки рейдерства. Це ганебне явище, на жаль, не зникло. А фермери ще й досі не мають достатніх прав, щоб захистити свої землі від зазіхань. Земельна агенція не подовжує договори оренди фермерам і створює передумови для прецедентів.

Що можуть зробити самі фермери для виходу зі скрути?

Сьогодні фермери працюють на забезпечення потреб внутрішнього ринку. Однак влада, на жаль, лобіює інтереси агрохолдингів. Мабуть тому, що з ними зручніше працювати. Тож ми маємо об’єднатися, щоб разом відстоювати свої інтереси. Для цього і створена наша асоціація. Якщо ми будемо єдиним колективом, – а це 1284 фермерських господарства лише в Черкаській області, – то ми ж гори зможемо звернути. І тому влада навряд чи буде зацікавлена у нашому об’єднанні. Разом простіше і виробничі питання вирішувати, і захищати свої землі, і відстоювати свої права й інтереси.