ПОРТАЛ
7 листопада 2013, 14:42

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Експерти назвали продукти групи ризику у споживчому кошику черкащан

Експерти назвали продукти групи ризику у споживчому кошику черкащан

Лабораторіями центру випробувань харчової продукції та продовольчої сировини «Черкасистандартметрології» у 2013 р. проведено випробування за різними напрямками 2639 зразків продукції (86 з них не відповідали вимогам НД).

З них 98 зразків (47 зразків харчової продукції та 51 зразок продукції промислового призначення) були надані на випробування інспекціями з питань захисту прав споживачів, з яких 18 зразків харчової продукції (майже 40% від наданих на випробування) не відповідали вимогам нормативних документів.

Це стосується ковбасних виробів, консервів м’ясних та рибних. Проблемною залишається така продукція як масло вершкове. З 9 зразків, наданих на випробування, в 4 було виявлено жири немолочного походження – тобто, продукція є фальсифікатом.

За словами начальника центру випробувань харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Черкасистандартметрологія» Світлани Сотник, є кілька основних способів фальсифікації однієї із найпопулярніших серед споживачів групи товарів - молочних продуктів. Це інформаційна фальсифікація (обман споживача за допомогою неточної або спотвореної інформації про товар), асортиментна фальсифікація (наприклад, заміна продукту з високим вмістом жиру іншим низькожирним або заміна одного сорту продукту іншим), якісна фальсифікація (наприклад, знижений вміст жиру, підвищений вміст вологи, порушення технологічних режимів виробництва). Грубою фальсифікацією є часткова заміна молочного жиру на немолочний. Єдина порада цьому запобігти – купувати продукцію лише відомих виробників.

При виборі інших продуктів на кожен день, фахівці ДП «Черкасистандартметрологія» радять уважно вивчати склад продукту на його етикетці - звертаючи увагу на наявність харчових добавок (конcерванти, підсолоджувачі, барвники, підсилювачі смаку). Деякі добавки шкідливі тільки у великій кількості, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку та кольору - це обман власного організму. Не варто купувати продукти з тривалим терміном зберігання - це ознака того, що там є консерванти. Дітям краще не купувати також чіпси, солоні горішки, сухарики, кока-колу - вони ймовірно містять харчові добавки. А із солодких напоїв краще обирати приготовані на цукровому сиропі, без додавання підсолоджувачів. І взагалі – віддавати перевагу продукції, що виготовлена за державними стандартами.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук