ПОРТАЛ
8 січня 2014, 11:38

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Яку воду споживають черкащани

<b>Яку воду споживають черкащани</b>

Про те, наскільки неякісну воду п’ють черкащани, чим загрожує вживання неякісної питної води, наскільки якісною є привозна вода та як орієнтуватись у її виборі, йшлося під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі.

Що ми споживаємо?

- До 80% появи усіх інфекційних хвороб та навіть деяких онкопатологій пов’язані зі вживанням води. До виникнення онкопатологій може спричинитись не лише вживання забрудненої нітратами води (якщо ті перевищують нормативи у 2 рази). Свої мінуси має і загальноприйнята система знезараження питної води – хлорування, під час якої можуть утворюватися канцерогенні хлоровмісні сполуки. Окремим фактором ризику є застарілий стан водогінних мереж, що загрожує додатковим мікробним забрудненням, забруднення солями важких металів, - констатував заступник головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимир Папач.

Статистика

- Цьогоріч санепідслужбою області досліджено більше 2000 проб води за мікробіологічними показниками (не відповідало нормам 6,3%) та до 1500 – за санітарно-хімічними показниками (не відповідало нормам 6,2% проб). Остання цифра залишається стабільною впродовж останніх років, за мікробіологічними ж показниками якість води погіршилась.

На сьогодні в області у поверхневі води (які є провідними у водопостачанні для Черкас, Умані, Корсуні, Звенигородки) щорічно скидається до 10 мільйонів кубометрів неочищених або не доочищених стічних вод. Відповідно, 17% від всіх, проведених цьогоріч, 2000 проб води із поверхневих джерел водопостачання не відповідали нормам питної води.

Як засвідчили цьогорічні дослідження криничної води, 40% проб (із 2000) не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, 15% - за мікробіологічними показниками.

Кринична вода

Особливо турбує проблема забруднення криничної води нітратами – понад 40% має вміст нітратів вищий за нормативи. Це особливо небезпечно для дітей до 3 років – якщо при вигодовуванні використовується вода, забруднена нітратами, виникає так зване кисневе голодання (нітрати у шлунку перетворюються у нітрити, які перетворюють гемоглобін на метгемоглобін, що призводить до порушення дихальної функції), що може призвести до смерті дитини. Приватні криниці не підлягають державному нагляду, тож за якістю води повинні стежити самі черкащани, які можуть перевірити якість води у своїх криниць у лабораторіях СЕС (вартість досліджень – біля 20 грн.).

Стосовно ж привозної води, яку купують черкащани (а таких підприємців СЕС перевіряє не планово, а лише за зверненнями споживачів), то порушення виявляли стосовно облаштування свердловин, утримання авто для транспортування води, та дотримання гігієни людей, які доставляють воду.

Що радять лікарі

- Ми є те, що ми п’ємо, - підкреслила лікар гастроентерологічного відділення КНП «Перша Черкаська міська лікарня» ЧМР Лілія Загородня. - Жоден біохімічний процес у організмі не відбувається без участі води. Коли порушуються процеси метаболізму, це пришвидшує старіння організму. Добова потреба дорослої людини – до 3 літрів чистої питної води. Тож, крім чаю, соків та компотів, людина повинна вживати щодня хоча б півтора літри звичайної води. При інтоксикаціях організму рекомендуємо збільшувати кількість води – під час грипу, ГРВІ – оскільки вона виводить токсини із організму. Недостатнє вживання води може викликати появу хронічних колітів, холециститів, холецистопанкреатитів, жовчокам’яних хвороб.

Ми, лікарі, не радимо зловживати дистильованою водою, позбавленою мікроелементів, що повинні надходити із водою у організм. Також не рекомендуємо вживати газовані напої, які подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, що призводить до появи гастродуоденітів.

Привізна вода

Для тих, хто купує привозну воду, я б порадила звертати увагу на те, що вода може бути якісною, але забруднюватись під час видобування та транспортування. Тому найбільш безпечно купувати воду із діжок із харчової неіржавіючої сталі, з обладнанням із харчового пластику.

- Найчастіше, люди впевнені в тому, що артезіанською водою є будь-яка вода, добута з-під землі. Насправді, такою може вважатись лише вода, добута із глибинної свердловини, - зазначив підприємець Сергій Кукушкін (що реалізує воду під ТМ «Живун»). - Залежно від залягання артезіанської води, її глибина може складати від 15 до 200 метрів. Глибина нашої свердловини, скажімо - 17 метрів, вона знаходиться у Думанцях Черкаського району. 4 роки тому, ми достатньо поїздили по області у пошуках смачної води з підземних джерел – і вода там сподобалася найбільше.

Про склад води

За своєю природою, у артезіанської води практично немає органічних забруднювачів - пов'язано це з її глибоким заляганням: на відміну від води з колодязя, її шар лежить значно нижче від поверхневих вод. Решту факторів якості води має забезпечити обладнання свердловини. По-перше, свердловина має знаходитися на віддаленні від дороги та можливих джерел забруднень. Скажімо, свою свердловину ми обладнали просто біля житлових будинків, вона огороджена і цілодобово охороняється. При обладнанні «правильної» свердловини повинні використовуватися обсадні труби, які не дозволять змішуватися рідинам з різних горизонтів, і герметичний кесон, який «не пустить» у свердловину стічні і ґрунтові води, а також – якісна система фільтрів, водоочищення, водопідготовки та пом'якшення води. Для нашої води виявилося достатнім поставити мікронні фільтри для очищення води від домішок піску. Мінеральний склад води виявився такий, що вона не залишає накипу на посуді - надлишку солей в ній просто немає.

Стосовно солей, то саме завдяки ним вода здається нам смачною і є корисною - і саме тому вважається «мертвою» дистильована вода, бо її очищення позбавляє воду розчинених солей – і, відповідно, всіх потенційно корисних якостей. З іншого боку - перевищення вмісту у воді солей металів, домішків заліза або органічних сполук вимагає її додаткового очищення. Наприклад, якщо вода пройшла через шари вапняку, вона насичується солями жорсткості, такими як кальцій і магній. А проходячи через залізисті руди, вона насичується залізом.

Для первинного дослідження жорсткості води у домашніх умовах я раджу використовувати солеметр TDS (ми також його використовуємо) - опустивши цей компактний прилад у склянку води, кожна людина може виміряти загальну жорсткість води, рівень у ній солей і мінералів. Крім того, ми щотижня віддаємо проби води на бактеріологічний аналіз - і хочу підкреслити, що так повинен чинити кожен підприємець, що реалізовує привозну воду – тож слід вимагати у продавців якісне посвідчення та останні результати лабораторних досліджень води, а також санітарний паспорт на автотранспорт.

Сьогодні, можу відзначити, люди почали більше перейматися якістю води, яку вони п’ють. На нашому прикладі: ми починали доставку води з одного автомобіля, сьогодні їх 6. Середнє замовлення складає від 5-40 до 300 літрів. Привозну воду масово замовляє і приватний сектор, де у людей є колодязі – і я думаю, це свідчить про те, що все більше людей виявляють турботу про своє здоров'я - і їм не все одно, яку воду пити.