ПОРТАЛ
27 листопада 2015, 11:40

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

18 млн. грн. заробили цього року сільгоспкооперативи Черкащини

В області функціонує 29 сільськогосподарських кооперативів, де об’єднано майже 5 тисяч членів та їх засновників. За період з січня по жовтень поточного року вони реалізували продукції та надали послуг на суму понад 18,0 млн. гривень, повідомив порталу «Діловий регіон» директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка.

Успішними сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами є: СОК “Фенікс” (с. Нагірна Жашківського району), СОК “Молочний світ” (м. Звенигородка), СОК “Пролісок” (с. Чемериське Звенигородського району), СОК “Обрій” (с. Черепин К.-Шевченківського району), СОК “Віліс” (с. Сатанівка Монастирищенського району). Кооперативи сприяють збуту продукції та надають широкий спектр послуг жителям села.

«Практичний сенс сільськогосподарської кооперації полягає в об’єктивній вигоді для селян об’єднувати виробництва та ресурси. У багатьох випадках в одноосібних господарствах занадто дорого впроваджувати ті чи інші види діяльності. Кооперативи надають можливість об’єднатися для спільної діяльності, що дає кращий результат, ніж якби та сама кількість селян працювала в одноосібних господарствах», – відзначив Ігор Колодка.

За його словами, департамент агропромислового розвитку впроваджує проект “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, який фінансує Європейський Союз у рамках програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”. Тут новостворені та діючі кооперативи будуть отримувати юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший супровід своєї господарської діяльності.

Кооперація є не лише ключовим механізмом самоорганізації сільських товаровиробників, але й сприяє захисту невеликих селянських фермерських господарств від недобросовісних посередницьких структур та недобросовісної конкуренції і виходу їх на більш крупні організовані ринки збуту сільськогосподарської продукції.