ПОРТАЛ
5 січня 2015, 16:18

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як змінились у 2015 році ставки єдиного податку?

Про ставки єдиного податку, які набрали чинності з 1 січня 2015 року відповідно до Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”, нагадують у ДПІ у м. Черкасах.

<b>Як змінились у 2015 році ставки єдиного податку? </b>

Відповідно до вказаного закону, суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на 4 групи (до цього кількість таких груп становила 6).

Так, ставки єдиного податку для платників груп 1 - 2 установлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом станом на 1 січня податкового (звітного) року, а для групи 3 (до якої ввійшли як фізичні, так і юридичні особи) - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Для платників 1 групи фіксована ставка єдиного податку встановлюється в межах до 10% від розміру мінімальної зарплати, тобто до 121,80 грн за календарний місяць.

Для платників 2 групи фіксована ставка єдиного податку встановлюється в межах до 20% розміру мінімальної зарплати, тобто дo 243,60 грн за календарний місяць.

Таким чином, прибрано нижню межу мінімальної фіксованої ставки єдиного податку (від 1% - для 1 групи й від 2% - для 2 групи).

Для платників 3 групи (фізособи та юрособи) відсоткові ставки становлять:

- 2% доходу - за умови окремої сплати ПДВ;

- 4% доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Отже, відсоткові ставки єдиного податку зменшилися майже вдвічі (із 3 (5)% до 2% — у разі сплати ПДВ; із 5 (7)% до 4% — без сплати ПДВ).

Для платників 4 групи (сільгоспвиробників) все залишилось без змін, а саме: розмір ставок податку з 1 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування й становить (у відсотках бази оподаткування):

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) - 0,45;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях - 0,27;

- для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) - 0,27;

- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях - 0,09;

- для земель водного фонду - 1,35;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди - 3.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук