ПОРТАЛ
19 травня 2015, 20:12

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українців шокували комунальні платіжки з новими тарифами

У травні українці отримали комунальні квитанції згідно з новими тарифами на послуги і були шоковані новими цінами.

Українців шокували комунальні платіжки з новими тарифами

Незважаючи на всі пояснення і аргументацію влади, багато хто не розуміє, чому вартість послуг ЖКГ різко підскочила в кілька разів. А головне - як платити, якщо заробітної плати часто не вистачає на повноцінне харчування, не кажучи вже про одяг, відпочинок і розваги, пише Domik.ua.

Наскільки зросли тарифи

Перше підвищення тарифів відбулося 1 квітня - подорожчав газ для населення і електроенергія. Звичайно, ніхто не розглядав подорожчання як жарт уряду, але глибоко в душі сподівалися, що тарифи переглянуть і здешевлять. Але квитанції за травень показали, що треба готуватися до гіршого.

Тариф на газ в середньому підвищився у 5 разів, на електрику - в два рази. Крім того, скоротилися соціальні норми споживання енергоресурсів. Тепер найнижча вартість електрики діє тільки до 100 кВт/год - 0,366 грн, понад доведеться платити 0,63 грн. Раніше пільговий тариф діяв до 150 кВт/год (0,3084 грн). І в цей ліміт якось можна було «вписатися», але зараз навіть в умови жорсткої економії залишитися в рамках 100 кВт/год неможливо. Отже, платити дорожче доведеться практично всім. Крім того, скасували пільговий тариф на квартири з електроплитами.

Вартість газу багатьох споживачів шокувала, ціна зросла у 5 разів. Споживачі, квартири яких не обладнані газовими лічильниками, повинні заплатити 43,13 грн на одну людину, при тому, що минулого місяця пальне коштувало 7,79 грн. А тариф для квартир з газовими колонками становить 64,69 гривні на одну людину. Для будинків з індивідуальним газовим опаленням, газовою колонкою і плитою плата складе 3,6 грн/куб. м - до 200 куб. м на місяць.

Субсидії

Влада рекомендує громадянам оформляти субсидії за спрощеною процедурою, але поки її отримали тільки 51,7 тис. осіб. Експерти відзначають, що тарифи завищені, і, якщо вартість послуг не буде знижена до економічно обґрунтованою, українці будуть масово не платити за комунальні послуги.

Хто формує українські тарифи?

Кабінет Міністрів неодноразово розповідав, що підвищення тарифів - це позитивна ситуація для країни: населення навчиться економити енергоресурси. Але ніхто не пояснює економічну обґрунтованість підвищення вартості послуг ЖКГ, і ніхто не збирається прибирати з ринку монополістів, які диктують ті самі тарифи.

Експерти відзначають, що в Україні тарифи не тільки необгрунтовано завищені, але їх реально ніхто не контролює. За словами голови комісії з ЖКГ Київміськради Олександра Клюса, тариф на газ завищений, оскільки в нього закладена висока вартість палива, податки і вартість транспортування.

Юридично, ціни на послуги ЖКГ контролює і регулює Національна комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Але фактично ніхто не знає, звідки взялося підвищення тарифів у 7 разів. А враховуючи, що в енергетичній сфері склалася потужна монополія, вартість послуг повинна бути публічною, щоб кожен міг порівняти вартість імпортного та вітчизняного газу і ціну палива для населення.

Споживачі протестують проти високих тарифів

Завищеними тарифи вважають і споживачі. За даними опитування, проведеного порталом «Діловий регіон», вартість опалення вважає необгрунтовано високою кожен п'ятий користувач. Більше 52% опитаних вважають завищеними ціни на всі компослуги. 20,7% респондентів вважають завищеною вартість опалення, 13% - газу, 3,2% - електропостачання.

Українці почали проводити і акції протесту проти високих тарифів - «Мене вбили тарифи». Споживачі вимагають скасувати подорожчання тарифів, адже ніхто так і не пояснив, звідки були взяті нові ціни. А враховуючи, що за останні 3 місяці вартість імпортованого з РФ газу значно впала, то ціни на паливо для споживачів не повинні бути настільки високими.

Звичайно, можна погодитися, що ціни на послуги повинні підвищуватися, але це не повинно бути шоковою терапією. І вартість тарифів повинна відповідати рівню життя громадян. В іншому випадку українці просто не зможуть оплачувати послуги ЖКГ і видавати субсидії треба буде не 4 млн громадян, а 80% населення.