ПОРТАЛ
21 червня 2015, 08:59

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Підприємці судяться із мерією за демонтовані кіоски

Кілька років тому міська влада хизувалася досягненнями у наведенні порядку з кіосками та торговельними павільйонами у Черкасах.

Підприємці судяться із мерією за демонтовані кіоски

Сьогодні підприємці, чиї кіоски прибрала міська влада, намагаються довести – представники мерії вкрали їх ларьки разом із крамом, чим завдали значних матеріальних збитків бізнесу, - пишуть «Вечірні Черкаси».

У мерії наполягають на своєму, якщо підприємець встановив кіоск без жодних дозволів, то мерії не потрібні дозволи для його демонтажу.

- 2012 року міська влада прийняла рішення, яким зобов’язала підприємців оформити паспорти прив’язки на свої кіоски та торговельні павільйони. Поки підприємці оформляли документи, мерія, керуючись раніше прийнятими рішеннями, демонтувала наші споруди, – розповідає приватний підприємець Станіслав Басок. Підприємець стверджує: міська влада демонтувала у нього 14 кіосків, де деякі з них, він не знає й досі. Зі своїх кіосків Басок торгував продуктами харчування, хлібом та хлібо-булочними виробами.

– Аби підготувати схему розміщення малих архітектурних форм, міська влада приступила до їх інвентаризації. Проведено було їх облік, кожному присвоїли кадастровий номер і у кожного був перелік документів, які підтверджували право власності. Усе з’ясували і уточнили. На вимогу міської влади ми призупинили свою діяльність, аби виконати усі вимоги. Ми всі подавали заяви, однак належної відповіді не отримували. Тому вважали, що договори оренди продовжені. Однак у результаті виявилося – наші кіоски стоять незаконно. Я вважаю, що міська влада викрала у мене кіоск. Ми відстоюватимемо свої права і власність аж до Верховної Ради та Генпрокуратури.

- Не маючи підстав, представники виконавчого комітету Черкаської міськради попросту викрали кіоски разом із крамом, чим завдали підприємцям багатотисячних збитків. Більше того, приватникам довелося із власної кишені оплатити незаконний демонтаж їхніх же кіосків, – обурюється керівник організації роботодавців в Черкаській області Олег Лисак, який на підтвердження своєї правоти демонструє ряд рішень судів, завдяки яким декому із підприємців вдалося відстояти своє добро. Однак стягнути матеріальне відшкодування із міської ради вони не можуть. Як стверджують, рада немає власних рахунків.

Тим часом в управлінні інспектування департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради стверджують: оскільки кіоски поставили самовільно у порушення усіх законодавчих норм, той для їх демонтажу жодних дозволів не потрібно.

- З 2010 по 2013 роки у місті діяв припис прокурора про заборону здійснювати демонтажі тимчасових споруд. Новий прокурор скасував цю заборону 2013 року. Але у той період змінилося законодавство. Була прийнята постанова Мінрегіонбуду, якою пояснили, в який спосіб мають встановлюватися кіоски. Було прийнято рішення міськради, яке роз’яснювало порядок розміщення тимчасових споруд, була затверджена схема розміщення, типові переліки, форми і так далі. І тут розпочалася нова історія, – роз’яснює начальник управління інспектування Олександр Давиденко.

– Тимчасові споруди, розміщені самовільно, підлягають демонтажу. 2012 року, ми дали підприємцям на рік пільгові умови, аби вони змогли оформити паспорти прив’язки. Ми попередили, якщо за рік вони не оформлять документи, ми застосовуватимемо штрафні санкції і демонтаж. Вони нас слухали, кивали головами і обіцяли оформити документи. Пройшов рік, ми провели інвентаризацію і виявили: із понад 500 кіосків 288 в місті встановлені незаконно. Схема дуже проста: нема паспорта прив’язки – забери своє майно. Не забереш сам – заберемо ми. Рішення суду у цьому випадку не потрібно.

Наразі у місті діє мораторій на розміщення малих архітектурних форм. Його восени минулого року наклала міська рада, аби виписати усі правила та умови розміщення кіосків і ларків у місті. Цей документ має пройти регуляторну процедуру, що може тривати до року. Хотілося б вірити, що після його прийняття у місті більше не виникатиме подібних конфліктних ситуацій.