ПОРТАЛ
26 червня 2015, 19:45

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Основні помилки при спілкуванні з працівником ДАІ. Поради водіям

Останнім часом в новинах все частіше з’являється інформація про конфліктні ситуації між водіями і співробітниками ДАІ. Багатьох конфліктів вдалося б уникнути, якби водії чітко знали свої права і не допускали певних помилок при спілкуванні з даішником.

Основні помилки при спілкуванні з працівником ДАІ. Поради водіям

Про основні водійські помилки розповідає «Автопалац».

Виходите зі свого автомобіля

В ПДР немає такого обов’язку – “Виходити зі свого автомобіля”. А в “Інструкції з питань діяльності підрозділів ДПС” (це документ яким керується інспектор) наведено перелік випадків, в якому інспектору дозволяється попросити водія вийти зі свого автомобіля.

Висновок: Інспектор, не те що вимагати , він навіть попросити Вас про це має право тільки у вказаних законом випадках. А “Прохання” це не “законна вимога”, і тому, виконувати її Ви не зобов’язані.

Не звертаєте увагу на те, чи представився Вам інспектор

В Інструкції наведено повний перелік обов’язків інспектора, за невиконання яких він, при Вашому бажанні, може понести відповідальність. Так от відрекомендуватися – це одна з перших його обов’язків.

Не звертаєте увагу на наявність у інспектора нагрудного знака

Нагрудний знак є обов’язковим атрибутом форми інспектора, і тому, за його відсутності, Ви можете запідозрити інспектора в самодіяльності.

Не звертаєте увагу на те, в якому місці знаходиться службовий автомобіль інспектора

Згідно з інструкцією, інспектор повинен використовувати тільки службовий автомобіль, і він повинен бути добре помітним для учасників дорожнього руху. Якщо інспектор сховав його в кущах, або за спорудою, то він, тим самим, порушує вимоги інструкції.

А якщо службовий автомобіль стоїть з порушенням вимог ПДР (п.15 “Зупинка і стоянка”) і без включених проблискових маячків, то інспектор, при Вашому бажанні (і не без допомоги прокуратури), може понести відповідальність за це порушення. Мало хто з водіїв знає, що співробітники ДАІ, на службовому автомобілі без включених проблискових маячків, є простими учасниками дорожнього руху, і тому – можуть понести відповідальність за порушення ПДР.

Повністю опускаєте скло

У тому випадку, коли водій грамотний, та ще й записує на диктофон неправомірні дії інспектора – інспектор може вихопити диктофон через повністю розкрите вікно автомобіля. А далі … далі події будуть розвиватися тільки за бажанням інспектора.

Не користуєтеся диктофоном

Використовувати диктофон Ви маєте повне законне право. Інспектор ДПС – це співробітник міліції. Поняття “особистого життя” до нього, при виконанні, не відноситься. Він керується Законом України, в якому сказано “Діяльність міліції є гласною”.

Крім того, керівництво ДАІ неодноразово заявляло про те що водієві, для того щоб запобігти або не допустити протиправні дії співробітників ДАІ – дозволяється користуватися диктофоном або відеокамерою.

Не цікавитеся причиною зупинки

Співробітники ДАІ, у своїй діяльності, зобов’язані керуватися “Інструкцією з питань діяльності підрозділів ДПС”. А в пункті № 14.1 “Інструкції”, наведено повний перелік підстав для зупинки вашого автомобіля. Так ось, зупинка автомобіля для перевірки ваших документів дозволена тільки в разі проведення спецоперацій! Про це у інспектора має бути відповідне розпорядження на папері, з яким Ви маєте повне законне право ознайомитися.

Так само, для того щоб з’ясувати наявність спецоперації – ви можете зателефонувати за телефоном довіри ДАІ (інспектор зобов’язаний Вам його назвати). Ще слід пам’ятати що, явною ознакою “Спецоперації” є наявність у співробітників міліції – бронежилетів і автоматів.

Не вимагаєте пред’явити службове посвідчення

Інспектор ДПС – це міліціонер. Він, так само як і всі інші співробітники міліції, зобов’язаний, на першу вимогу, пред’явити своє службове посвідчення. Якщо інспектор вам у цьому відмовляє, знайте що перед вами перевертень у погонах (ряджений бандит). Негайно блокуйте всі двері, піднімайте вікна, телефонуйте “02” і заявляйте про особу переодягнену у форму співробітника ДАІ, без відповідного посвідчення.

Не вимагаєте пред’явити посвідчення у розгорнутому вигляді

Уважно ознайомтеся з посвідченням інспектора. Співробітник ДАІ зобов’язаний не просто показати Вам наявність посвідчення, він зобов’язаний розкрити його, так щоб можна було зрозуміти з ким саме Ви розмовляєте (ПІБ інспектора, його звання, підрозділ). Ця інформація Вам ще згодиться при оскарженні протиправних дій інспектора. Крім того, Вам просто необхідно знати, кому саме ви віддаєте свої документи (раптом ви їх потім не дорахується, у дорозі все буває!).

Не вимагаєте подовше потримати посвідчення

Якщо інспектор розкрив Вам своє посвідчення і потримав 3 секунди, це не вважається що він Вам його пред’явив! Інспектор зобов’язаний дати вам можливість детально ознайомиться з його посвідченням, і переписати всі його дані (при Вашому бажанні).

Намагаєтеся взяти посвідчення інспектора в свої руки

Ні в якому разі не намагайтеся цього зробити. Просто попросіть інспектор потримати перед вами своє посвідчення рівно стільки, скільки вам це необхідно.

Віддаєте всі свої документи відразу

Не робіть цього. Краще поцікавтеся у інспектора, які саме ваші документи він бажає бачити, і віддавайте їх по одному. Інакше, якщо ви віддасте всі свої документи інспектору відразу, йому не важко буде заявити про те, що ви чогось не додали.

Порада: Показуйте на камеру або озвучуйте на диктофон, що саме Ви віддаєте інспектору.

Не віддаєте свої документи інспектору в руки

Обов’язково передавайте свої документи інспектору в руки. Він повинен упевнитися в їх справжності.

Виходите з машини, коли вас просять відкрити капот для звірки номерів кузова з тими, що в документах

Ви не зобов’язані вказувати інспектору на те місце, де вибиті номера кузова або протирати їх ганчірочкою, якщо не видно. Це все турбота інспектора. Вам же порада, просто відкрийте капот з салону свого автомобіля, сидіть і чекайте, поки інспектор виконає свою роботу.

Відкриваєте багажник на прохання інспектора

Поцікавтеся у інспектора: “Ви мене просите щоб я відкрив багажник або вимагаєте? “. Знайте що між двома цими словами (“прохання” і “вимога”) – існує величезна різниця.

Виконувати “прохання” інспектора Ви не зобов’язані, а вимагати “відкрити багажник” – інспектор має право тільки після вашого затримання (вимагайте складання протоколу «Про затримання»). І тому, нерідко інспектор вдається до виверту: “Я попросив, мені показали” – це щоб у разі скарги, що не бути звинуваченим у виробництві незаконного обшуку.

Порада! Не виходьте зі свого автомобіля. Прохання інспектора вийти і відкрити капот або багажник – це, як правило, привід тільки для того щоб витягнути Вас зі свого автомобіля. Тут має місце психологічний прийом “Гра на чужому полі”. Якщо ви вийдіть з автомобіля то вам вже буде важко зорієнтуватися в тому, де інспектор правий, а де ні.

Хамите інспектору або навпаки – запобігливо посміхаєтеся

Інспектор, це така ж людина, як і Ви, тільки зараз він у погонах. Боятися його не треба. Хамити і грубити тим більше. Навчіться реагувати на інспектора спокійно.

Відповідати на всі питання інспектора

Якщо інспектор запитує у вас “Куди їдете?”, “Звідки їдете?”, “Який знак Ви недавно проїхали?” або “Чи читали Ви ПДР, пункт такий- о?” … Поставте інспектору зустрічне питання – “Інспектор, я зобов’язаний відповідати на ваші запитання?”. Якщо інспектор відповість “Так” – вимагайте від інспектора послатися на Закон, що зобов’язує Вас до цього. Пам’ятайте! Згідно з Конституцією України (ст. 63) Ви маєте право не відповідати на запитання співробітника міліції.

У разі будь-якої неясності або протиправних дій інспектора, Ви не дзвоните в службу довіри ДАІ

Номер телефону довіри ДАІ можна запитати у інспектора, він також відображений на їх службовій машині. Пам’ятайте! Служба довіри ДАІ моментально реагує на будь-які порушення закону, і дзвінки вона приймає цілодобово.

Не звертаєте увагу на те, чи всі документи Вам повернули і в якому вони стані

Обов’язково перевіряйте наявність всіх документів, після перевірки їх інспектором. У тому випадку якщо Ви чогось або не дорахується, терміново телефонуйте “02” і заявляйте про крадіжку!

Не оскаржуєте протиправні дії співробітників ДАІ

Якщо Ви не будете оскаржувати протиправні дії недобросовісних співробітників ДАІ, то знайте, що на вашому місці може опинитися і постраждати інший, менш грамотний і простий водій. І тому, давайте проявимо водійську солідарність і допоможемо звільнитися поганому інспектору ДПС.

До речі, для того щоб оскаржити незаконні дії співробітників ДАІ і домогтися скасування складеного ними протоколу, ви можете скористатися послугами авто-юристів.