ПОРТАЛ
10 липня 2015, 15:16

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Енергоефективності та енергоменеджменту навчали черкаських промисловців

Семінар на тему: «Сучасні системи енергетичного менеджменту. Вимоги стандарту ISO 50001. Практичне застосування з метою енергозбереження та підвищення енергоефективності підприємств і організацій» провели у Черкасах.

<b>Енергоефективності та енергоменеджменту навчали черкаських промисловців</b>

Організатором заходу, що відбувся в рамках форуму «Клуб енергоменеджерів», стало ДП «Черкасистандартметрологія». На його базі і проходило навчання.

Для спілкування з черкаською аудиторією запросили кваліфікованих фахівців: гендиректора компанії «Technical and Management Services» LLC. Михайла Левицького та керівника департаменту енергоефективності цієї компанії Павла Петрика.

До участі в заході долучилися представники різних сфер виробничої діяльності області. Серед них – КП «Черкаситеплокомуненерго», ТОВ «Манеж», ТОВ «Черкаський хімічний завод «Синтез», ТОВ «Фабрика агрохімікатів», ТОВ «КБ Технофільтр», ПАТ «Жашківський маслозавод», ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор», ТОВ «Кондитерська фабрика «Меркурій», ПАТ «Дашуківські бентоніти», а також ТОВ «Сучасні торговельні технології». Керівники цих підприємств, реагуючи на виклики сьогодення, приділяють велику увагу питанню енергоефективності та збереженню усіх видів ресурсів.

За словами директора ДП «Черкасистандртметрологія» Михайла Чорнопищука, доводити важливість питань енергоефективності та енергоменеджменту сьогодні зайве. Особливо у нинішніх непростих для виробників умовах. Тому і виникає потреба в раціональному використанні наявних ресурсів та пошуку нових підходів, що будуть економічно доцільними для підприємств та організацій.

На важливості енергоефективності для промислових підприємств наголошує і Михайло Левицький.

- Для таких галузей як металургія, машинобудування та хімічна промисловість питання енергозбереження та енергоефективності не може не виникати, оскільки в собівартості продукції це складає від 40 до 90 %, - підкреслює він.

Тому в ДП «Черкасистандартметрологія» не залишаються осторонь цих питань. У перспективних планах підприємства – підготовка фахівців для проведення енергоаудиту та створення всіх відповідних умов для роботи у цьому напрямку. - Сподіваємося вже найближчим часом це реалізувати, - підкреслює керівник держпідприємства.

- На жаль, на сьогодні енергоефективність у нас пов’язана з окремо взятими проектами, які самі по собі в принципі знижують споживання енергії. Проте не дають потрібного сукупного результату, - наголошує Михайло Левицький.

Ми не повинні плутати поняття енергозбереження і енергоефективності. Бо якщо ми просто замінимо вікна в будівлі, то це буде заходом з енергозбереження, але не факт, що він буде енергоефективним, - наводить приклад фахівець. - Адже ефективність - це співвідношення вкладеного до отриманого.

За його словами, далеко не завжди на це звертають увагу і дуже часто проект, пов’язаний зі зниженням енергоспоживання, носить вибірковий і неточний характер.

- Енергоефективність - це список факторів, заходів, що так чи інакше впливають на кінцевий результат. У випадку з будинком - це споживання енергоресурсів на квадратний метр. Нині ж розраховують результат з точки зору втрат енергоресурсів на будівлю.

Аналогічна ситуація і на підприємстві. Ми повинні усвідомлено розуміти, що ми запроваджуємо, і що очікуємо отримати. Впроваджувати заходи з енергоефективності на підприємстві потрібно комплексно, враховуючи не лише виробничі аспекти діяльності.

Учасникам семінару також розповіли про функціонування систем енергоменеджменту на підприємствах України, серію стандартів ISO 50000, розробку документацій і програм з енергоефективності, проведення енергоаудиту з огляду міжнародного законодавства та ін.

По завершенню, лектори надали рекомендації підприємствам, а організатори вручили свідоцтва учасників семінару.