ПОРТАЛ
13 липня 2015, 07:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Через комуналку у Києві починають "скидати" хрущовки

На столичному ринку вторинної нерухомості з'являється все більше оголошень про продаж житла 1980-1990-х рр. побудови з мінімальним ремонтом, - пише UBR.

Через комуналку у Києві починають  "скидати" хрущовки

Це може свідчити про бажання інвесторів позбутися куплених раніше старих квартир, які здавалися в оренду, в тому числі, через зростання комунальних платежів. Крім того, в столиці сформувався фонд орендного житла в новобудовах (2005-2014 рр. будівлі), які стають конкурентами для "хрущовок", вважає керівник відділу продажів ЖК "Парк Стоун" Дмитро Шостя.

За його словами, в червні на різних майданчиках було виставлено близько 170 тис. оголошень про продаж квартир у Києві, що формально складає близько 16% всього житлового фонду столиці.

"Протягом перших п'яти місяців 2015 кількість оголошень відповідала приблизно 10-12% житлового фонду. Для порівняння, в 2008 році цей показник становив 4-5%. Незважаючи на те, що як правило, до 50% оголошень виявляються фіктивними (для залучення уваги потенційних клієнтів агентствами), різке зростання фактично розміщених повідомлень в червні показує, що пропозиція реально збільшується. Причому йдеться про відносно дешеве житло за ціною 700-800 дол. за кВ. м.", - зазначив експерт.

"Господарі намагаються скинути баласт і продають, в основному," зайві "квартири, які раніше здавали в оренду. Власнику старого житла вигідніше продати свою нерухомість, ніж платити збільшені комунальні, робити в квартирі ремонт і потім здавати її за цінами, які в цьому році скотилися на рівень 2008 року", - говорить експерт.

На його думку, поки рано говорити про те, що інвестори-орендодавці будуть купувати замість "хрущовок" нове житло для подальшої здачі в оренду. Проте цілком імовірно, що цей етап - при певної стабільності ситуації на ринку - може наступити вже досить скоро.