ПОРТАЛ
4 січня 2016, 14:12

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Будівництво Канівської ГАЕС стартує уже цього року

У 2016 році очікується початок підготовчих робіт для будівництва Канівської гідроакумулювальної електростанції. Серед них прокладання ліній електропостачання будівництва, лісорозчистка територій, кріплення берегів і захист археологічних пам’яток, розмітка геодезичних і будівельних осей, реконструкція автошляхів. Про це йдеться у відповіді Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на запит програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

<b> Будівництво Канівської ГАЕС стартує уже цього року</b>

Будівництво Канівської ГАЕС триватиме упродовж 2016–2022 років із почерговим щорічним введенням по одному гідроагрегату (починаючи з 2019 року).

Джерелами фінансування проекту визначено кошти державного бюджету, кредитні кошти і власні кошти ПАТ «Укргідроенерго», у тому числі облігації внутрішньої державної позики, державні цільові програми.

Готовність інвестувати в проект будівництва підтвердили Міжнародний банк реконструкції і розвитку в обсязі 500 мільйонів доларів і Європейський інвестиційний банк в обсязі 400 мільйонів євро.

Як повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості, прогнозований термін кредитування становить 18 і 25 років відповідно, включаючи 5 років пільгового періоду, що передбачає сплату відсотків без погашення тіла кредиту. Надходження коштів від кредиторів очікується упродовж 7 років. Відсоткові ставки будуть визначені детальніше під час укладання кредитних угод.

Загальний кошторис будівництва станом на 2013 рік складав 1,7 мільярда доларів.

Робота Канівської ГАЕС дасть змогу покривати попит на електроенергію під час пікових добових навантажень і зменшити провали навантажень в нічні години. А це забезпечить роботу українських теплових і атомних електростанцій у базовому режимі з майже постійною у часі потужністю.

Окрім того, запуск Канівської ГАЕС створить умови для організації паралельної роботи енергосистеми України з енергосистемами країн Східної і Західної Європи, а також значно розширить можливості України в експорті електроенергії, зокрема експорті найдефіцитнішої пікової потужності.