ПОРТАЛ
9 листопада 2013, 10:21

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як вигідніше позичати у банків

Як вигідніше позичати у банків

Кредитна карта, кредит готівкою або овердрафт? У чому різниця, що вигідніше і зручніше використовувати, якщо потрібна невелика сума на короткий термін з’ясовувала газета «Сегодня».

Овердрафт - нечасто, невелика сума і ненадовго

Якщо у вас є зарплатна банківська карта, скоріше за все ця послуга доступна вам за замовчуванням.

Суть овердрафту в наступному: банк, спостерігаючи за рухом коштів на вашому картковому рахунку, робить висновок про ступінь вашої платоспроможності. На цій підставі розраховується ліміт, в межах якого можна буде надалі здійснювати перевитрату грошей на картковому рахунку.

Як тільки на картку надійдуть кошти (зарплата, аванс, премія) - вони автоматично підуть на погашення боргу. Після того як борг погашений овердрафт знову стає доступний, але слід враховувати, що термін погашення дуже короткий 1-2 місяці. Періодично займати сотню-іншу до зарплати таким способом дуже зручно, та й просто знати про те, що існує подібний резерв на всяк випадок, теж буде незайвим.

Крім того, погашення звичайного кредиту не гарантує отримання нового, а ось овердрафт відновлюється разом із поверненням боргу.

Однак, є у цього способу й недоліки - ліміт овердрафту зазвичай невеликий від 0,5 - 1 зарплати. І погашати його треба відразу ж і повністю, а не частинами.

Кредитна карта - комфортний вихід за рамки бюджету Кредитні картки - найбільш економний спосіб позики грошей у банку, але перш ніж почати користуватися цією послугою, необхідно витратити час на відкриття такої карти і зібрати всі необхідні документи. Проблем з цим не виникне, оскільки часто банки видають кредитні карти з мінімальним лімітом без довідки про доходи, розглядаючи лише паспорт та довідку про присвоєння ІПН, а потім поступово збільшують розмір ліміту, якщо картка використовується активно і не виникає проблем із своєчасним погашенням боргу.

Кредитний ліміт більше мінімального залежить саме від розміру офіційно підтвердженого доходу - тут вже знадобиться довідка про доходи, що для багатьох може стати каменем спотикання. Не секрет, що далеко не всі українці працюють офіційно, та й зарплату «в конвертах» поки ніхто не відміняв. Зате по кредитній карті ліміт відчутно вище, ніж за овердрафтом. Пільговий період дозволяє взагалі уникнути сплати відсотків і комісій і користуватися кредитом щомісяця фактично безкоштовно, в різних банках він може становити від 20 до 60 днів. Однак це вимагає від вас високої фінансової дисципліни: погасили кредит на день пізніше - доведеться платити відсотки без урахування пільгового періоду, не вистачило на погашення буквально 1 гривні - те ж саме.

Слід враховувати також і те, що кредитні картки спочатку орієнтовані на безготівковий розрахунок, у разі зняття готівки в банкоматі стягується комісія, та й банків, які пропонують пільговий період з операцій зняття готівкових одиниці.

Кредит готівкою - для великих покупок і форс-мажору

Якщо терміново необхідна велика сума грошей раціональніше всього взяти кредит готівкою. Принципова відмінність між кредитною картою і кредитом готівкою в тому, що по карті кредитний ліміт поновлюваний, тобто, в міру погашення можна знову скористатися кредитними коштами. А за споживчим кредитом сума разова - для повторного використання необхідно знову збирати пакет документів для розгляду заявки. Але зате і сума, яку можна взяти в борг значно більше.

Терміни кредитування, графік погашення і процентні ставки за такими кредитами можуть бути різними. Головне правильно оцінити свої можливості.

Перше на що звернуть увагу при розгляді заявки - ваша кредитна історія і якщо ви вже встигли себе зарекомендувати як недобросовісний позичальник, грошей вам не бачити. Якщо ж справа йде інакше - можуть дати більше і на пільгових умовах, - зазначає видання.