ПОРТАЛ
12 листопада 2013, 21:38

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як заощадити при купівлі житла

Як заощадити при купівлі житла

Ціни на квадратні метри в Україні залишаються чи не найвищими в Європі. Стати новоселом по кишені далеко не кожному. Втім, є кілька способів, які дозволять заощадити на придбанні житлової нерухомості, - пише видання «Взгляд».

Квадрати разом з господарями

Один з найпоширеніших способів зекономити - придбати заставне житло. Купити таку квартиру можна з аукціону або безпосередньо у банку. Перший варіант, за словами ріелторів, більш проблемний для покупця, оскільки фінустанова продає квадратні метри разом з господарями. Тобто виселяти їх в більшості випадків доводиться через суд.

«Крім того, за таке житло доведеться позмагатися на відкритому аукціоні. - Розповів виданню президент Ріелторської палати України Віктор Несін. - Є ще варіант: банк продає вже переоформлене на себе житло. Проблеми з ним - велика рідкість. Але і знижка складе не більше чверті від ринкової вартості».

Старенька на додачу Можна підписати договір довічного утримання та доглядати за дідусем чи бабусею в обмін на квартиру після їх смерті. В інтернеті можна знайти багато компаній, які самі знайдуть для вас нужденних, правда, з вас попросять від 15 тис доларів за послуги. «Зв'язуватися з такими компаніями я б не радив , - каже Несін. - Вони обіцяють стареньким золоті гори, а реалізовувати обіцяне доведеться тому, хто погодився доглядати за господарями».

Краще самому знайти власника квартири, який потребує опіки, і за допомогою юриста підписати контракт, в якому будуть вказані всі обов'язки аж до дрібниць. Зіпсувати нерви зможуть казна-звідки прибулі родичі. Але далі скандалів і судових позовів справа заходить рідко. Феміда частіше стає на бік утримувача.

Віртуальний будинок Намагаючись придбати квадрати подешевше, багато хто поспішає на первинний ринок. Купуючи квартиру на рівні котловану, можна заощадити до третини її ціни. Однак чим довше термін завершення будівництва, тим більше ризики залишитися один на один з довгобудом. «На стадії будівництва покупець віддає гроші в обмін на обіцянку завершити зведення будинку, пояснив столичний ріелтор Артур Пилипчук. - Ніяких гарантій , що це буде зроблено, ніхто не дасть. Навіть найбільші забудовники можуть зіткнутися з фінансовими проблемами».

Кімнатне випробування

Єдиний варіант заселення відразу після покупки - придбання кімнати. Крім побутових незручностей, властивих такого роду житлу, низька ціна може пояснюватися наявністю неприємних бонусів у вигляді скандальних або галасливих сусідів, додаткових претендентів на метри в квартирі або судовими позовами навколо житла.

Якщо купуєте на останні - не ризикуйте, - радить керівник АН " Валіон " Артур Пилипчук: Придбати житло за ціною нижче ринкової без ризику неможливо. Через проблеми з квартирою у її майбутніх господарів можуть виникнути неприємності. Нормальну нерухомість ніхто не стане продавати за заниженою вартістю.

У більшості випадків придбання дешевого житла не передбачає моментального заселення. Новобуд, як правило, здають із запізненням. На виселення через суд потрібен час. А при договорі довічного утримання господарі можуть жити довго і щасливо. Тому потрібно бути готовим до витрат на оренду. Купувати такого роду житло краще для інвестицій. Якщо ви вкладаєте гроші в кілька об'єктів з бажанням заробити, втрати на одному з них не стануть для вас критичними.

Більше порад читайте у розділі Бізнес-поради.