ПОРТАЛ
17 травня 2014, 12:10

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як правильно вибрати квартиру під здачу в оренду?

Як правильно вибрати квартиру під здачу в оренду?

Існує багато способів вкласти гроші з користю: організувати свій бізнес, покласти в банк під відсотки, інвестувати в споруджуваний будинок або ж купити нерухомість з метою здачі в оренду.

Якщо перше - ризиковано і клопітно, друге і третє - не вимагає витрат часу і зусиль, але при наявній ситуації в країні є чималий ризик позбутися заощаджень, то покупка квартири під здачу в оренду завжди забезпечить її власнику стабільний, хоч і не захмарно високий дохід, - пише domik.ua.

Якщо Ви вирішили зупинитися на цьому варіанті вкладення коштів, зверніть увагу на декілька нюансів, що відрізняють покупку нерухомості для здачі в оренду від придбання житла для себе особисто. Деякі характеристики, важливі для вас, можуть виявитися надмірно витратними і не окупляться при здачі в оренду. Кожна квартира незалежно від розмірів, місця розташування і стану знайде свого орендаря. Питання лише в ціні і, власне, в тому, наскільки цікавою буде ця ціна для господаря квартири. Проект повинен бути максимально рентабельний і при цьому зберігати високу ліквідність.

Що купувати?

Найбільш популярними у орендарів є однокімнатні квартири. Потреба в них становить левову частку сукупного попиту на довгострокову оренду квартир в Києві. Звичайно, квартири з двома, трьома і більше кімнатами теж знайдуть свого орендаря, але через відносно невисокий попит їх рентабельність порівняно з однокімнатною квартирою буде нижчою. Справа в тому, що вартість, скажімо, двокімнатної квартири у продажу на 20-30% вище аналогічної однокімнатної. Водночас, при здачі в оренду її ціна перевищить вартість «одинички» в цьому ж будинку лише в середньому на 10 %. Рентабельність трикімнатної квартири буде ще нижче.

Часто потенційному орендодавцю доводиться робити вибір між покупкою квартири в новому будинку або будинках більш старої споруди. Тут варто згадати відмінності між купівлею «для себе» і під оренду. Найм квартири - справа, як правило, тимчасова, тому орендар рідко погодиться переплачувати щомісячно більше 5-15 % за новобуд за умови аналогічних (місце розташування, кількість кімнат, співрозмірний метраж) пропозицій. Водночас, купуючи житло в новому будинку, ви заплатите залежно від району на 20-100 % більше, ніж за квартиру в старому житловому фонді, тобто окупність такого вкладення буде значно нижче. Те ж саме можна сказати і про площу квартири, що здається.

Якщо на ціну покупки метраж впливає суттєво, то орендар майже напевно не буде доплачувати за «зайві метри», за умови, звичайно, що мова не йде про додаткову кімнаті. Вважається, що ідеальний метраж квартири, що купується для здачі в оренду, - від 30 до 35 метрів. Втім, в хорошому районі 22-метрова «гостинка» здається краще, ніж в інших - 45-метрова повнометражна квартира. При цьому в покупці вона вдвічі дешевше. Не дарма американські маклери кажуть, що у нерухомості є тільки три характеристики - локація, локація, локація. Врахуйте це при покупці.

Є і ще один важливий момент - на ціну житла, що здається практично не впливає така характеристика будинку, як матеріал стін. На відміну від покупки, орендуючи квартиру на рік-два, людина точно не погодиться доплачувати вам за товсті червоно-цегляні стіни. Набагато правильніше при виборі квартири під оренду звернути увагу на доглянутість під'їзду, прибудинкової території та ліфтів.

Де купувати?

Як вище згадувалося, розташування житла буде мати вирішальне значення при формуванні попиту на нього, і, відповідно, ціни оренди і тривалості простоїв. Квартира у «вдалому» районі здається і швидше, і дорожче - це зрозуміло всім. Крім того, місце розташування впливає і на ліквідність квартири, тобто наскільки швидко її при необхідності можна буде продати. Яку ж локацію варто вважати оптимальною?

Традиційно користуються попитом квартири в центрі Києва і прицентральних районах - історичний центр Києва, Печерськ, Поділ, частково Лук'янівка, Солом'янка, Деміївка, район ст. м. Політехнічний інститут. Навряд чи тому, що тут комфортно жити - це як раз момент спірний. Причина в іншому - саме в цих районах найчастіше зосереджена ділова активність городян, а значить, житло в центрі істотно заощаджує час і гроші на дорогу від дому до робочого місця. Це дуже важливий момент, який визначає попит на «центральну» нерухомість. З цієї ж причини варто звернути увагу на житловий фонд поблизу великих офісних центрів і вузів. Також популярна у орендарів нерухомість в спальних районах з розвиненою інфраструктурою і в пішій доступності до метро: Оболонь, Позняки-Осокорки, Голосієво, Нивки.

Природно, що за адекватну ціну здасться будь-яка нерухомість в будь-якому районі, але купуючи квартиру під здачу в віддалених районах міста без метро і розвинених транспортних комунікацій, ви істотно зменшите прибутковість інвестиції і створите собі зайві проблеми при пошуку орендаря.

У якому стані?

Є думка, що здавати квартиру в оренду потрібно в стані «чим гірше, тим краще», все одно квартиранти «уб'ють» будь-який ремонт. Це не зовсім так. Найкраще здаються квартири з відносно свіжим ремонтом, в чистому, охайному стані, з сучасними, хоч і недорогими, меблями. Якщо ви купуєте під здачу житло в сегменті «економ», не варто робити шикарний ремонт, краще бюджетний варіант, так би мовити, «скромно і зі смаком». Якщо ж ви плануєте здавати квартиру в сегменті бізнес-класу або еліт, її вигідніше купувати вже відремонтованою і мебльованою, оскільки різниця квартири «під ремонт» і з готовим висококласним ремонтом буде мінімальна, як правило, в рази нижче вартості ремонтних робіт, дизайну і меблів.

Таким чином, якщо ви збираєтеся здавати квартиру в оренду, ідеальною інвестицією буде однокімнатна квартира з метражем в межах 40 м, в пішій доступності до метро на відстані не більше 5 станцій до ділового центру міста, зі свіжим ремонтом, вартість якого не закладена в ціну квартири або впливає на неї мінімально.