ПОРТАЛ
15 липня 2015, 10:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чому рубають ліс біля санаторію «Україна» (фото)

Черкаські лісівники розповіли громадським активістам та ЗМІ під час робочої поїздки, чому вирубують ліс поблизу санаторію «Україна» під Черкасами.

Суцільна санітарна вирубка лісу була проведена на площі 1 га на території Дахнівського лісництва Черкаського лісгоспу. «Проведена рубка є законною та виправданою, оскільки на цій ділянці більше 60% деревостанів втратили біологічну стійкість або ж перетворилися на сухостій – пояснив лісничий Дахнівського лісництва Володимир Нелез. – Вибіркову рубку тут проводити було недоцільно».

За словами лісничого, однією з причин всихання шістдесятирічних сосон стала пожежа, яка відбулася кілька років тому, та ряд кліматичних факторів, які від лісівників не залежать. Володимир Нелез запевнив, що вже наступного року, після проведення усіх підготовчих робіт, тут буде посаджено молодий ліс, як і на решті подібних ділянок.

«Всі лісогосподарські заходи, зокрема і рубки, що проводяться в лісах підприємства – це не примха директора, чи лісничого, – відзначив директор Черкаського лісгоспу Андрій Пустовіт. – Всі заходи запроектовані. На кожен вид рубки видається дозвіл – лісорубний квиток. Перед тим, як проводити рубку, здійснюється лісопатологічне обстеження у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів управління та лісгоспу».

Як повідомляє сайт «Ліси Черкащини», останнім часом проблема всихання соснових насаджень набуває особливої актуальності і навіть масштабності. Головні причини всихання та масового ослаблення соснового лісу – зміна кліматичних умов, загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух. Крім того, до всихання сосон призводить заселення їх крон омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення або ж загибелі дерев.