ПОРТАЛ
23 вересня 2014, 17:28

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаському бізнесу розповіли про нові вимоги до продукції в умовах Асоціації з ЄС

Представники більше півсотні підприємств області взяли участь у семінарі на тему "Важливі аспекти сфери технічного регулювання в умовах створення зони вільної торгівлі згідно з Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС".

  <div class="dr_in_to_news"></div> Черкаському бізнесу розповіли про нові вимоги до продукції в умовах Асоціації з ЄС

Захід організував Департамент інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв`язків обласної державної адміністрації спільно з ДП "Черкасистандартметрологія".

Підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС відкриє нові можливості для вітчизняних виробників. Однак вимагає і нових підходів до питання якості та сертифікації продукції. Наразі триває адаптація українського законодавства до європейських директив, розробляються технічні регламенти, гармонізовані з вимогами ЄС.

Як розповіла лектор, декан ВСП «Інститут підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики «Одеської державної академії технічного регулювання» Віра Домницька, наразі вже встигли розробити 44 техрегламенти на найбільш поширені види продукції, що виробляються в Україні. Підготовка інших триває.

Вона роз’яснила бізнесу застосування процедур оцінки відповідності згідно з європейською практикою, особливості ринкового нагляду та контролю. В.о. директора Михайло Чорнопищук ознайомив присутніх з можливостями ДП «Черкасистандартметрологія» у наданні допомоги підприємствам регіону з питань стандартизації, метрології та оцінки відповідності в умовах набрання чинності Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

- Ми як головний реалізатор політики технічного регулювання Мінекономрозвитку в нашому регіоні беремо на себе зобов’язання за допомогою фахівців, того рівня дозвільних документів і процедур, як і ми отримали, і нашої випробувальної бази, всіляко допомагати бізнесу. Для цього і проводимо таке навчання та роз’яснення. Ми можемо, хочемо і пропонуємо бізнесу разом якомога скоріше запроваджувати підготовку і реалізацію тих законодавчих актів, які уже прийняті і які будуть дуже швидко прийматися. Тому що без шокового, тобто прискореного темпу, це розтягнеться на десятки років. Тому зараз потрібно прийняття кардинальних рішень у стислі терміни, - зазначає Михайло Чорнопищук.

За словами експертів, такі зміни актуальні не лише для експортерів. Якщо продукція не буде конкурентоздатною, з часом вона втрачатиме позиції і на внутрішньому ринку.