ПОРТАЛ
26 травня 2015, 12:32

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Олександр Камша: від повірки — до калібрування

Якщо досі у вітчизняній практиці основною процедурою роботи з вимірювальними приладами була їхня повірка з визначенням похибки вимірювань, то тепер на перше місце виходить їхнє калібрування з розрахунками невизначеності, - розповідає заступник директора з питань метрології ДП «Черкасистандартметрологія» Олександр Камша.

<b>Олександр Камша: від повірки — до калібрування</b>

За словами фахівця, калібрування — це більш інформативний процес, ніж повірка, але й технічно складніший, який вимагає створення з «нуля» методик роботи з калібрування та великої кількості інших нормативних документів, навчання персоналу, а головне — практичного освоєння.

- Жоден вимірювальний прилад не буває абсолютно точним — відмінність між показаннями й дійсним значенням вимірюваної величини називається похибкою. Допустимі значення похибок регламентуються спеціальними нормативними документами для кожного приладу. Тому сутність повірки — це порівняння отриманих значень похибки приладу із допустимими й прийняття за результатами рішення «придатний — не придатний». При цьому власник приладу знає, що прилад справний, і його покази перебувають у межах допустимої похибки, але не має інформації про величину цих відхилень. А за результатами калібрування він одержить протокол, де зазначені дійсні показання приладу, за якими можна обчислити відхилення від дійсних значень вимірюваних величин і тим самим значно підвищити точність і вірогідність вимірювань, - зазначає Олександр Камша.

- Останнім часом провідні європейські метрологічні центри перейшли до використання поняття невизначеності вимірювань замість традиційного визначення похибки, - додає він. Це — комплексна оцінка, що встановлює інтервал, у якому з заданою ймовірністю повинні перебувати вимірювані значення. При цьому враховуються всі показники, що впливають на процес вимірювання, — кліматичні, методичні, інструментальні, а також особливості вже одержаних результатів вимірювань.

У ДП «Черкасистандартметрологія» чітко зрозуміли перспективу й важливість цього напрямку. Почалося навчання провідних спеціалістів центру методикам розрахунків невизначеності вимірювань, розроблені перші комп’ютерні програми, що автоматизували виконання цих розрахунків. Усі ці процеси помітно активізувалися після того, як було ухвалене рішення про акредитацію підприємства на проведення калібрування відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 у Національному агентстві з акредитації України.

- Тепер підприємство має можливість запропонувати замовникам одночасно як повірку, так і калібрування засобів вимірювальної техніки відповідно до сфери акредитації. У цей час у центрі власними силами ведеться активна робота з комп’ютеризації процесів калібрування та розрахунків невизначеностей. Це дасть змогу зменшити гостроту проблеми дорогої підготовки компетентних кадрів вищої кваліфікації й частково знизити високі витрати на калібрування, викликані складністю й більшим обсягом операцій у порівнянні з повіркою (вартість калібрувальних робіт у середньому в 1,5-2 рази вище вартості повірочних), - розповідає фахівець.

ДП «Черкасистандартметрологія» має значний кадровий, науковий, технічний потенціал, відповідну еталонну базу, не зупиняється на досягнутому, а рухається вперед і планує розширення сфери акредитації.