ПОРТАЛ
25 березня 2016, 15:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Семінар з питань технічного регулювання провели для представників трьох районів

Фахівці ДП «Черкасистандартметрологія» провели виїзний семінар-нараду для представників трьох районів - Золотоніського, Драбівського та Чорнобаївського.

Семінар з питань технічного регулювання провели для представників трьох районів

Семінар під назвою «Прискорення впровадження сучасних Євроінтеграційних законів в галузі технічного регулювання у регіоні» у Золотоноші зібрав промисловців, комунальників, а також представників малого та середнього бізнесу.

Директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук разом зі своїми заступниками розповів аудиторії про зміни в законодавстві в галузі технічного регулювання, а також стан та реалізацію євроінтеграційних законів з технічного регулювання.

Докладно зупинилися і на технічних можливостях та перспективах співпраці підприємств з ДП «Черкасистандартметрологія» задля прискорення реалізації чинного законодавства з метрології та стандартизації.

- Сьогодні євроінтеграція є усвідомленим вибором України. Вона відкриває шлях до модернізації економіки, сприяє залученню іноземних інвестицій, впровадженню новітніх технологій, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних виробників, стимулює вихід на світові ринки і, насамперед, на ринок ЄС. Але успішність будь-яких євроінтеграційних процесів полягає не в намірах, а в щоденній кропіткій роботі представників бізнесу, органів влади та громадськості, - підкреслив Михайло Чорнопищук.

За його словами, останнім часом відбулася низка подій, які мають на меті зняти зайві бар’єри для доступу українських товарів на ринки ЄС. - Вони ознаменували законодавче забезпечення переходу на європейські стандарти і процедури, - пояснив фахівець.

Зокрема, з 2016 року буде скасовано дію більше 15,8 тис. застарілих ГОСТів. По суті це означає перехід від старої радянської системи управління якістю до нової європейської системи технічного регулювання. Цей крок звільняє підприємницьку ініціативу і сприяє розвитку конкуренції, а отже створенню нових, інноваційних товарів та послуг. Але натомість підвищує і відповідальність підприємців.

За словами керівника ДП «Черкасистандартметрологія», важливою подією у реформуванні сфери технічного регулювання стало прийняття низки євроінтеграційних законів України "Про стандартизацію", "Про метрологію та метрологічну діяльність", "Про технічні регламенти та оцінку відповідності".

Стандартизація

З початку 2015 року набув чинності Закон України "Про стандартизацію", який установлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні. Він передбачає приведення національних стандартів України у відповідність з європейськими.

Законом скасовано галузеву стандартизацію, натомість передбачається введення двох рівнів стандартизації: національні стандарти, прийняті національним органом стандартизації, та стандарти і технічні умови, прийняті підприємствами.

Метрологія

З початку 2016 року набрав чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Він передбачає важливі зміни про які необхідно знати виробникам. Закон розмежовує регуляторні, наглядові та господарські функції у сфері метрології, розширює застосування механізмів акредитації та гармонізує законодавчі акти з документами Міжнародної організації законодавчої метрології і актами законодавства ЄС з питань метрології.

У ньому є особливо важлива одна новація, яку відчує на собі кожен. У законі чітко прописані принципи стосунків між надавачами й споживачами послуг в контексті обсягу цих послуг. Віднині, згідно з цим законом, усі роботи з обслуговування лічильників мають проводитися за рахунок надавачів послуг — електроенергії, тепла, газу, води. Їхньою ж турботою (а зовсім не мешканців) є й своєчасна повірка цих лічильників.

Технічне регулювання та оцінка відповідності

Закон України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" визначає правові та організаційні засади розробки, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності, а також здійснення добровільної оцінки відповідності.

Закон визначає технічний регламент як нормативно-правовий акт, в якому визначено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси чи способи виробництва, в тому числі відповідні процедурні положення, дотримання яких є обов'язковим.

Оцінка відповідності, згідно з законом, це процес доказу того, що певні вимоги, що стосуються продукції, процесу, послуги, системи, особи або органу, були виконані.

У Законі відповідно до вимог Угоди про технічні бар'єри в торгівлі консолідовані правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів і процедур оцінки відповідності. Це повинно усунути протиріччя між ними, дозволити більш якісно адаптувати національне законодавство до законодавства Євросоюзу. За словами фахівців, зміни дозволять підприємцям самостійно проводити оцінку відповідності технічним регламентам.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук