ПОРТАЛ
3 квітня 2016, 10:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українці зможуть повернути депозити, вкладені після тимчасової адміністрації

Нову можливість вкладникам надав Верховний суд

Українці зможуть повернути депозити, вкладені після тимчасової адміністрації

У вкладників проблемних банків з'явився новий шанс повернути свої депозити. Причому, навіть у тих, хто відкривав рахунки вже після введення тимчасової адміністрації в банках - що досі було неможливо: компенсації з Фонду гарантування вкладів до 200 тис. грн. виплачувалися виключно тим людям, чий депозитний договір датувався часом до введення адміністрації. Всі вкладення після цієї дати автоматично визнавалися нікчемними Фондом, і не компенсувалися.

Нову можливість вкладникам надав Верховний суд України, розглядаючи справу №6-1601цс15.

"За ним, після визнання депозитного договору нікчемним Фондом гарантування вкладів, нікуди не діваються зобов'язання банку перед вкладником. Тобто фінустанова як і раніше має повернути йому вкладені гроші. Тому повинен бути застосований принцип реституції. А якщо від імені банку після введення тимчасової адміністрації діє Фонд гарантування вкладів, який і повертає кошти в межах гарантованої суми, то саме він і повинен розраховуватися, як йому і належить за чинним законодавством - до 200 тис. грн. причому, вважаю, що він не має права відносити такі зобов'язання в 4 чергу вкладників, де зараз знаходяться власники депозитів понад 200 тис. грн. Виплати повинні проводитися як передбачено законом - позачергово і в межах гарантованої суми", - зазначив у розмові з UBR.ua старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

З ним погодилися колеги, які вважають, при розбіжностях термінів депозитів і тимчасових адміністрацій, людина може повернути свої гроші.

"У випадку, описаному в постанові суду, банк був визнаний банкрутом буквально на три дні раніше, проте керівництво філії знало про це і фактично перевищило повноваження, укладаючи депозитний договір. На самому вкладнику в даній ситуації це може позначитися таким чином: визнаючи договір недійсним, згідно з чинним законодавством, суд сам повинен застосувати порядок реституції, тобто повернути вкладнику все одержане за угодою, на підставі рішення суду", - зазначила юрист юрфірми "Астерс" Вольга Шейко.

Але зазначила при цьому, що, швидше за все, вийде повернути лише вкладене, і навряд чи вдасться заробити.

"Безумовно, ніяких відсотків за користування депозитним вкладом банк виплачувати не буде, повинна бути повернеута чиста сума вкладу", - вважає Шейко.

Юристи рекомендують при подачі судових позовів обов'язково посилатися на вищезазначену постанову ВСУ №6-1601цс15.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук