ПОРТАЛ
14 вересня 2015, 20:09

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Банкіри починають знижувати депозитні ставки

Люди знову понесли нацвалюту на рахунки: гривневий депозитний портфель банківської системи (без неплатоспроможних банків) за серпень підріс на 0,5%, повідомив Нацбанк. І визнав, що з валютних вкладів заощадження продовжують вилучати: винесли ще 38 млн $. (0,4% портфеля).

Банкіри починають знижувати депозитні ставки

Натомість, поліпшення депозитної статистики не тільки не залишилося непоміченим, з нього ще в серпні почали робити цілком конкретний висновок - прийшов час опускати відсотки. Звичайно ж, акуратно і поетапно, щоб зниження прибутковості було малопомітним, адже поточні ставки і близько не покривають нинішній рівень інфляції в країні (у червні він був на рівні 49,1%), - пише видання «Вести».

Згідно з нацбанківською статистикою, за минулий місяць процентні ставки по тримісячних депозитах просіли з 21,06% до 21,03%, по шестимісячних - з 21,44% до 21,42%, а за 12-місячними - з 21,41% до 21,34% річних.

І це тільки початок. Через 2-3 тижні ставки почнуть знову просідати, і просідати ще більш істотно.

«Ми прийняли рішення знизити з 1 жовтня відсотки за депозитами населення на 0,5-1,5% залежно від виду вкладу. Наприклад, за класичним депозитом на 12 місяців ми пропонуємо 18% річних для гривні та 7,75% для долара», - розповів заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. І запевнив, що оприлюднення цієї інформації не лякає вкладників. «Люди реагують нормально, динаміка не змінюється, йде стабільний приплив коштів», - підкреслив Тютюн.

Мотивація фінансистів зрозуміла: їм потрібно використовувати будь-який момент для зниження депозитних ставок, інакше вони ніколи не відновлять кредитування (і свої заробітки), яке практично повністю зупинилося ще в минулому році.

Тому банкіри вже зараз налаштовують вкладників на подальше зниження доходів до кінця осені.