ПОРТАЛ
15 вересня 2015, 16:26

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

«Черкасиобленерго» нагадує про відповідальність за крадіжки електроенергії та обладнання

ПАТ «Черкасиобленерго» звертається та закликає споживачів електричної енергії до свідомих, відповідальних та взаємоефективних стосунків з електропостачальною компанією.

«Черкасиобленерго» нагадує про відповідальність за крадіжки електроенергії та обладнання

Товариство неодноразово надавало роз’яснення, що викрадення електроенергії та обладнання електромереж завдають значної шкоди як енергопостачальним компаніям, так і споживачам.

Варто пам’ятати, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Відповідальність за крадіжку електроенергії

Правопорушенням в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, в тому числі:

- споживання електроенергії понад договірні розміри;

- самовільне підключення до об’єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Так згідно ст. 188 1 Кримінального Кодексу України за крадіжку електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов'язкове ) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб якщо такими діями завдано значної шкоди - карається штрафом від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років.

Ті самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб якщо вони завдали шкоду у великих розмірах - караються позбавленням волі на строк до 3 років.

У випадку виявлення фактів крадіжки електроенергії шляхом безоблікового користування, самовільного підключення до мереж електропостачальника, пошкодження приладів обліку, зриву (пошкодження) пломби та інших дій споживача, які приводять до зниження показників роботи приладу обліку або мереж, працівники ПАТ «Черкасиобленерго» складають акт про порушення Правил користування електричною енергією для населення (далі ПКЕЕН) та проводять припинення електропостачання. На підставі акту працівники Компанії обчислюють розмір завданих збитків згідно з методикою, затвердженою Постановою НКРЕ від 04.06.2006 року №562.

Відновлення електропостачання споживачу згідно з п. 36 ПКЕЕН здійснюється після усунення порушень і оплати споживачем збитків завданих Компанії та витрат на повторне підключення. У разі відмови споживача відшкодувати збитки ПАТ «Черкасиобленерго» передає матеріали до суду та виконавчої служби.

Відповідальність за викрадення енергетичного обладнання

Більш суворо закон підходить до покарань за викрадення енергетичного обладнання:

За крадіжку шляхом демонтажу чи будь-яким іншим способом електричних мереж кабельних ліній зв'язку та їх обладнання - передбачений штраф на звинувачену особу від 100 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 3 років.

Якщо ці дії будуть вчинені енергетичними рецидивістами вдруге їм загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років.

За умисне знищення або пошкодження об'єктів електроенергетики якщо ці дії привели або могли привести до порушення стабільної роботи цих об'єктів або потягнути за собою загрозу для життя людей - карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин або виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Те саме діяння вчинене шляхом підпалу вибуху чи іншим загально небезпечним способом або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки - карається позбавленням волі на строк від 3 до 10 років.

Як не стати порушником випадково

Енергетики також закликають бути пильними, щоб уникнути ситуацій з «крадіжкою мимоволі».

Наприклад, переїжджаючи в нове помешкання, будьте уважними та пильними - перевірте прилад обліку, електроустановку та загальний стан електропроводки. Якщо в новому помешканні ви почали користуватися всіма електроприладами, при цьому не звернули уваги на те, що прилад обліку пошкоджений або відсутній взагалі - це зовсім не звільняє вас від відповідальності!

Якщо представник ПАТ «Черкасиобленерго» виявить відсутність приладу обліку або порушення в його роботі, то буде складений відповідний акт та визначена вартість необлікованої електроенергії та сума нанесених ПАТ «Черкасиобленерго» збитків (ПКЕЕН - п.53).

У разі, якщо ви самі виявили, наприклад, недоліки в роботі приладу обліку електричної енергії або відсутність пломб і письмово повідомили про це енергозбут за місцем проживання, то жоден акт з подальшим нарахуванням або навіть відключенням вам не загрожує.

У випадку виявлення зовнішнього пошкодження приладу обліку, зриву пломби або його несправності, споживачі зобов'язані повідомити про це ПАТ «Черкасиобленерго» (ПКЕЕН - п.14). В іншому ж випадку всі порушення та несправності будуть трактовані представниками енергопостачальника як крадіжка електроенергії.

Оскільки розкрадання електроенергії та елементів електромережі може в будь-яку мить завдати шкоди споживачам ПАТ "Черкасиобленерго" звертається до мешканців м. Черкаси та області з проханням надавати будь-яку допомогу в боротьбі з цим явищем.

Якщо ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані проводи на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи по демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є представниками ПАТ «Черкасиобленерго» (це легко розпізнати по спецодягу), – негайно повідомте про це диспетчеру відповідного районного підрозділу (РЕМ) та/або зв’яжіться з нами за єдиним багатоканальним номером Кол-центру ПАТ «Черкасиобленерго» (0472) 33-87-87 (цілодобово, без вихідних та святкових днів).