ПОРТАЛ
14 березня 2016, 10:47

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Топ-3 правових подій тижня для бізнесу

Трійка найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів минулого тижня, враховуючи вступ документів в силу, результати роботи держорганів

<b>Топ-3 правових подій тижня для бізнесу</b>

1. НБУ збільшив обсяг видачі і продажу готівкової валюти

Згідно з постановою НБУ № 140 збільшено обсяг видачі готівки в інвалюті і банківських металах з рахунків клієнтів банків з 20 тис. до 50 тис. грн. на добу, в нацвалюті - з 300 тис. до 500 тис. грн на добу.

Також підвищено максимальну суму продажу готівкової інвалюти - з 3 тис. до 6 тис. грн. в еквіваленті.

Водночас продовжено такі вимоги: обов'язковий продаж надходжень в Україну в інвалюті на користь юридичних осіб в розмірі 75%, розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами та інші.

2. Вступив в силу порядок подання декларації про відходи

11 березня набув чинності Порядок подання декларації про відходи. Суб'єкти господарювання у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів становить від 50 до 1000 умовних одиниць, щорічно подають декларацію за формою згідно з додатком.

Декларація подається раз на рік одночасно в паперовій та електронній формі.

3. Пропонується остаточно скасувати печатки для бізнесу

Зареєстровано законопроект № 4194, яким пропонується виключити:

- вимоги про обов'язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання);

- можливість визнання документа (угоди, угоди) недійсним у зв'язку з відсутністю відбитка печатки.

У ГК замість норми про те, що суб'єкт господарювання «може мати печатку» пропонується встановити, що він «має право використовувати» в своїй діяльності печатку. Печатка не може бути обов'язковим реквізитом будь-якого документа, який подається від імені підприємства органам держвлади або місцевого самоврядування.

За матеріалами ЮРЛІГА