ПОРТАЛ
27 квітня 2016, 20:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Зміни у реєстрації нерухомості та бізнесу: як не стати жертвою шахраїв

З травня зареєструвати нерухомість і бізнес в Україні можна буде по-новому - навіть на пошті. ONLINE.UA розбирався в нових "революційних" правилах, які набирають чинності з 30 квітня, і зібрав поради про те, як тепер не попастися на хитрощі шахраїв.

Зміни у реєстрації нерухомості та бізнесу: як не стати жертвою шахраїв

Для реєстрації нерухомості або бізнесу в Україні невдовзі не потрібно буде звертатися в БТІ. Ці послуги зможуть надавати місцева влада, нотаріуси та акредитовані суб'єкти, до яких належать центри надання адміністративних послуг, комунальні та держпідприємства, в тому числі "Укрпошта".

"Зміни знизять рівень корупції, пов'язаний з реєстрацією майна громадян, оскіольки приберуть монополію реєстраційної служби в цьому питанні", - упевнений старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Але дерегуляція в сфері реєстрації спростила життя не тільки бізнесу і громадянам, а й шахраям. Вони, використовуючи недосконалість законодавства, вже роблять спроби заволодіти майном громадян і компаній.

Для боротьби з цим явищем з 1 січня 2016 року за Мін'юсті почала працювати комісія з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації, яка приймає рішення протягом 30 днів з моменту отримання заяви. Якщо рішення реєстратора було помилковим або скоєно зі злого наміру, то комісія може рекомендувати його скасувати. На жаль, якщо реєстратор не прислухається до рекомендації комісії, власнику нерухомості або бізнесу доведеться відстоювати свої права в суді.

Незважаючи на це, експерти сумніваються в бурхливому зростанні шахрайства з 30 квітня. Але про всяк випадок рекомендують тим, хто планує найближчим часом скористатися послугами реєстраторів, уважно вивчити документи, що встановлюють їх права на нерухомість або бізнес.

"Для захисту власності бажано провести її інвентаризацію і перевірити наявність всіх правовстановлюючих документів. Таким чином, при будь-яких махінаціях з власністю буде значно простіше відновити порушене право", - радить Ростислав Кравець.

Анатолій Топал вважає, що на перших порах краще скористатися послугами нотаріусів, оскільки ті краще за інших "підковані" юридично і мають більше досвіду подібної роботи.