ПОРТАЛ
18 серпня 2015, 07:53

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Розмір торгу на ринку нерухомості Києва зріс удвічі

У липні середньозважена ціна пропозиції на вторинному ринку столиці, виведена ABCnews, склала $ 1578 за кв. м. Це на 9% нижче від показника січня поточного року і на 1% вище, ніж у червні. У липні ціновий тренд раптово змінив напрямок на протилежний - ціни показали невелике зростання. Втім, аналітики впевнені, що це ситуативне явище і тренд зниження повернеться.

Розмір торгу на ринку нерухомості Києва зріс удвічі

За січень-червень в Києві на ринок вийшли 12 нових об'єктів, у липні відкрилися продажі ще в чотирьох ЖК. Ціна фактичних угод нижче показника ціни пропозиції на 5-30%, відзначає президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов. Операції проходять тільки там, де продавці готові до ґрунтовного торгу, констатує експерт. Характерно, що в першій половині року кияни з великим небажанням торгувалися при продажу житла, максимальний розмір дисконту досягав 15%. Сьогодні він зріс удвічі. Головна причина - вкрай низька активність покупців.

«Вторинний ринок знаходиться в доларовому полі, а іноземної валюти на руках у населення - як і в цілому в обороті - все менше, - вважає Олександр Рубанов. - Це один з факторів, які стримують ринок».

Серед інших причин - наявність великої пропозиції на ринку первинної нерухомості, куди цього року активно перетікають покупці житла. Є пропозиції навіть для тих, хто спочатку не збирався ставати покупцем «первинки» через високі ризики недобудови, - в будинках, які знаходяться на завершальній стадії будівництва або в процесі прийняття їх в експлуатацію, говорить Олександр Рубанов.