ПОРТАЛ
14 січня 2016, 18:53

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

У банківських терміналах знайшли фальшиві гроші

В Україні з'явилася нова афера – фальшивомонетники примудрилися наштампувати із сувенірних грошей таких купюр, що їх приймали до оплати банківські термінали! Спритники протягом року обдурили пристроїв на десятки тисяч справжніх гривень, але в результаті були затримані правоохоронцями. У банках визнають, що захист в банкоматах – недосконалий, і обіцяють поміняти обладнання вже найближчим часом.

У банківських терміналах знайшли фальшиві гроші

Як розповіли «Сегодня» у МВС, затримали спритників, що орудують в Дніпропетровській області, на початку січня.

"До працівників Управління із захисту економіки звернулися співробітники одного з банків і повідомили, що під час інкасації платіжних терміналів виявили в них підроблені гроші, – розповіла співробітник Дніпропетровського облуправління Нацполіціі Інна Дудик. – Слідство встановило, що зловмисники наклеювали на сувенірні банкноти елементи із захисними знаками, вирізані зі справжніх купюр. Таким чином, з однієї справжньої купюри виходило кілька підроблених. Потім фальшивомонетники через банкомати поповнювали банківські картки підставних осіб, а через час переводили в готівку гроші вже справжніми купюрами, знімаючи їх в банкоматах. Затримали чоловіків на гарячому: вони намагалися поповнити карту фальшивою купюрою у 200 гривень".

За її словами, під час обшуків у чоловіків вилучили 345 підроблених купюр на загальну суму 23 тис. грн, кілька сім-карт і 21 банківську карту. Тепер чоловікам загрожує до семи років в'язниці.

Зараз поліція встановлює причетність кримінального дуету до збуту фальшивок протягом усього 2015-го. Слідству вже відомо, що хлопці причетні до кількох таких епізодів: можливо, їх консультував банківський фахівець.

У центральному апараті МВС розповіли, що така схема – нова. Керівник відділу одного з найбільших банків розповів, що про проблему знають і вже переобладнали термінали в Дніпропетровську:

"Ми змінили налаштування купюроприймача так, щоб вони розпізнавали банкноту цілком, а не окремі її частини. Наскільки я знаю, інші банки теж зіткнулися з такою проблемою".

Експерти нагадують, що на підробках часто є однотонні смуги (це сліди принтера), а під ультрафіолетом фальшива купюра виглядає звичайним шматком білого паперу.