ПОРТАЛ
28 травня 2015, 14:17

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В Україні створять електронну базу стандартів

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є наймасштабнішим міжнародним документом, який будь-коли укладала Україна. Реалізація угоди матиме величезний вплив на державу і стосуватиметься без перебільшення кожної сфери нашого життя. Однак для цього необхідно провести кардинальні зміни, як на законодавчому, так і безпосередньо виробничому рівнях.

В Україні створять електронну базу стандартів

Однією з таких сфер, де вже розпочата відповідна робота, є технічне регулювання. Про пріоритетні завдання, які реалізуватиме цьогоріч Міністерство економічного розвитку і торгівлі України в цьому напрямку, розповів порталу "Дiловий регiон" директор Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку Леонід Віткін.

За його словами, серед першочергових є підготовчі заходи до підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА).

Також увагу зосередять на реалізації нових Законів України "Про стандартизацію", "Про метрологію та метрологічну діяльність" та "Про технічні регламенти та оцінку відповідності".

Крім того, заплановане прийняття 10 пріоритетних технічних регламентів в сфері метрології та оцінки відповідності.

- Важливими завданнями є припинення дії на території України стандартів колишнього СРСР (ГОСТ) та прийняття 1500 національних стандартів, гармонізованих із стандартами ЄС, - розповідає Леонід Віткін. - Також працюємо над створенням повнотекстової електронної бази стандартів.

У цьогорічних планах Мінекономрозвитку ще й удосконалення роботи ключових інституцій: налагодження роботи національних органів сертифікації, модернізація матеріально-технічної бази випробувальних та калібрувальних лабораторій, а також отримання визнання НААУ за напрямком "Органи з сертифікації".