ПОРТАЛ
16 травня 2016, 13:48

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Представники ДП «Черкасистандартметрологія» взяли участь у семінарі з питань запровадження НАССР

Представники ДП «Черкасистандартметрологія» взяли участь у семінарі на тему «Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР».

Представники ДП «Черкасистандартметрологія» взяли участь у семінарі з питань запровадження НАССР

Ініціатором проведення навчання виступило Мінагрополітики спільно з міжнародним проектом «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Такі семінари вже пройшли у Сумах та Чернігові, а згодом завітають і до інших обласних центрів держави.

За словами начальника управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігоря Колодки, Черкащина лідирує в рейтингу з валового виробництва харчової продукції.

«Аналітика засвідчує, що і надалі переробка сільськогосподарської продукції буде розвиватися успішно, - зауважив він. - Але особливу увагу виробникам варто звернути на впровадження системи управління безпечністю харчової продукції» .

На цьому наголошує і Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Як зауважує начальник відділу технологій виробництва харчових продуктів Департаменту продовольства Мінагрополітики Валентина Заєць, лише 20% українських підприємств харчової галузі мають сертифіковану систему управління безпечністю харчової продукції. - Більшість не розуміє, що зміни невідворотні і Україна, обравши європейський вектор розвитку, має відповідати вимогам сьогодення та привести у відповідність з європейськими вимоги до продукції, - додає фахівець.

З вимогами нового харчового законодавства щодо ролі та відповідальності операторів ринку слухачів ознайомила Жанна Пастовенська - молодший експерт з питань європейського Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Вона зазначила, що зміни, які проходять, мають на меті зменшення регуляторного навантаження та сприяння розвитку бізнесу за європейським зразком.

Експерт з НАССР та простежуваності проекту «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Юрій Оглашенний розповів виробникам про перші кроки з впровадження системи НАССР та послідовність впровадження її принципів.

Присутніх особливо зацікавили питання щодо витрат для розробки, впровадження та сертифікації НАССР, оптимізація витрат та очікуваний економічний ефект від впровадження НАССР.

Наразі особливо важливою є можливість отримати компетентні інформаційно-консультаційні послуги та належну допомогу на місці. З потенційними можливостями ДП «Черкасистандартметрологія» учасників семінару ознайомив директор підприємства Михайло Чорнопищук. За його словами, пріоритетними напрямками діяльності підприємства є надання послуг у сфері стандартизації, метрології, сертифікації продукції, послуг і систем управління якістю.

Сфера акредитації органу з сертифікації систем управління ДП «Черкасистандартметрологія» охоплює:

- сертифікацію систем управління якістю відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001:2009 «Системи управління якістю. Вимоги», у тому числі послуг у сфері охорони здоров’я та з надання соціальної допомоги;

- сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог ДСТУ ISO 22000:2007 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга».

- Завдяки співпраці по впровадженню сучасних систем управління якості та безпечності харчових продуктів ряд підприємств області вже реалізовують свою продукцію в Євросоюзі. Серед них: ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», Канівська філія ТОВ «Клуб Сиру», ТОВ «Національна горілчана компанія», підприємства ПАТ «Миронівський хлібопродукт», - розповів Михайло Чорнопищук.

За його словами, на даний час 35 виробникам харчової продукції як Черкаської області, так і інших областей України, надано методично-практичну допомогу з питань впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР. Серед них: ТОВ „Катеринопільський елеватор”, ТОВ „Миронівський ЗВКК”, ПрАТ „Оріль-Лідер”, ПАТ „Черкасихліб”, ПАТ „Юрія” та інші.

Аудитори ДП «Черкасистандартметрологія» мають великий досвід проведення аудитів систем управління, аудитів постачальників продукції для торговельних мереж, обстеження виробництв як українських так і іноземних підприємств (Франції, Італії, Німеччини, Польщі, ПАР, Туреччини, Мексики та ін.).

На сьогодні випробувальний центр підприємства оснащений сучасним обладнанням і укомплектований висококваліфікованими фахівцями. У складі центру діє Випробувальна лабораторія харчової продукції та продукції легкої промисловості.

Компетентність персоналу регулярно підтверджується участю в програмах професійного тестування національних та міжнародних лабораторій. Для підприємств регіону на постійній основі проводяться роботи зі стажуванню персоналу лабораторій підприємств і організацій області.

На завершення керівник ДП «Черкасистандартметрологія» звернув увагу на те, що часу для підготовки і адаптації вітчизняних підприємств залишається все менше, а впровадження сучасних систем управління якістю та безпечністю продукції є безумовною вимогою сучасності.

По закінченню семінару всі присутні мали можливість вільно поспілкуватися з лекторами та отримали вичерпні відповіді на свої запитання.

Детальніше про семінар тут.