ПОРТАЛ
19 травня 2016, 10:53

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Агробізнесу розповіли про новаторські технології в сільському господарстві Ізраїлю під час зустрічі в Черкаській ТПП

Як вирощувати овочі та фрукти в пустелі, розвивати там молочне тваринництво та навіть розводити рибу розповів представникам черкаського агробізнесу голова Асоціації «Ізраїль – Україна» Леон Табаков. 18 травня він завітав до Черкас для знайомства та налагодження співпраці з місцевими сільгоспвиробниками, які готові рости та розвиватися.

Агробізнесу розповіли про новаторські технології в сільському господарстві Ізраїлю під час зустрічі в Черкаській ТПП

Звісно, з кліматичними умовами для ведення сільського господарства українцям пощастило значно більше, ніж ізраїльтянам. І це часто-густо дозволяє отримувати непогані врожаї, без додаткових затрат. Однак, слід визнати, що галузь в Україні все ще залишається низькорентабельною, тим більше якщо порівнювати з досягненнями ізраїльських колег.

Завдяки науці та передовим технологіям останні зуміли не лише забезпечити власну країну сільгосппродукцією, а й налагодити потужне виробництво та експорт до Європи та США. І все це, маючи, по суті пустелю.

Тож черкащанам є чому повчитися у ізраїльських сільгоспвиробників, переконані у Черкаській торгово-промислові палаті. Її керівництво і стало організатором такого заходу в регіоні, залучивши до діалогу ще й представників обласної влади.

За словами заступника голови Черкаської облдержадміністрації Ярослава Березаня, аграрні здобутки Черкащини - вагомі, проте нині є потреба у розвитку переробної галузі.

- В плані вирощування сільгосппродукції – ми вже досягли певних результатів. Показники хороші. Однак, хотілося б покращити переробний напрям. І безперечно - це вимагає інвестицій, і не лише фінансових, а й інтелектуальних та технологічних, - зазначив заступник губернатора. Тож він пообіцяв всебічну підтримку та сприяння іноземним партнерам у разі співпраці.

У необхідності підвищення ефективності ведення сільського господарства переконаний і начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка.

- Ми чудово пам’ятаємо часи коли починали тільки реформування. Якщо, скажімо, господарство отримувало 40 центнерів зернових з гектара, воно вважалося дуже потужним. Надої у 3,5 тис. тонн молока вважалися економічно обґрунтованими. Однак, сьогодні для підприємства такі показники – це по суті банкрутство, - зазначив очільник аграрної галузі області. – Нині на зміну старим прийшли нові передові - високоінтенсивні технології і підприємствам, аби бути конкурентоспроможними, потрібно йти в ногу з часом.

Голова Асоціації «Ізраїль – Україна» Леон Табаков розповів черкаським виробникам про новаторські технології в сільському господарстві Ізраїлю, проаналізуваши здобутки по кожній із галузей.

Також він розповів, яку допомогу пропонує асоціація українським аграріям. Якщо проводити аналогію з відомою притчею, то це не «роздати рибу» голодним, і навіть не навчити їх рибалити, а по суті навчити тих, хто вже рибалить робити це ефективніше та результативніше. Тобто ізраїльтяни готові допомагати українцям, але тим, які готові працювати, знають чого хочуть досягти і мають певні вектори розвитку. Щоб визначити таких, на ділових зустрічах гості проводять спеціальне анкетування. За його результатами, відбирають українських виробників, яким підшукують ізраїльських колег-партнерів, які і допомагатимуть з розвитком того чи іншого господарства та підвищення ефективності його роботи.