ПОРТАЛ
2 червня 2016, 18:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як квартиранти заробляють на чужих квартирах

Прийнято вважати, що «вразливою» стороною в орендних відносинах є квартиронаймач, якого прагнуть «розвести» агенти, а господарі - ущемити в правах і підняти ціну. Така думка небезпідставна, але шахраїв вистачає і серед квартиронаймачів.

Як квартиранти заробляють на чужих квартирах

Видання Zagorodna.com проаналізувало, за якими схемами зазвичай діють орендарі-спритники.

1. Приходьте завтра

Одна з найпоширеніших схем шахрайства з боку орендарів - перездача орендованої квартири. Тут можливі різні варіанти, які ріднить загальний принцип: наймач укладає договір, заселяється і потім уже сам шукає орендарів у щойно зняту квартиру. Як правило, для цього готується підроблене свідоцтво про власність, ціну можуть поставити нижчу за ринкову.

Далі шахраї вигадують легенду. Наприклад, що їм необхідно терміново виїхати і здати квартиру, але звільнити її вони можуть тільки через три дні, оскільки на цей час куплений квиток (можуть навіть його показати). Потім квартиру спокійно здають 5-10 «клієнтам» буквально за тиждень, взявши з кожного по дві суми (щомісячна оплата і застава), видаються ключі. Далі наймачі розбираються між собою самі. Як варіант - шахраї беруть тільки заставу і просять почекати з в'їздом пару днів, поки не вивезуть речі на дачу і т.п.

2. Суборенда під «бізнес»

Ще один варіант суборенди: орендовану квартиру перездають не довірливим громадянам, а цілком свідомим клієнтам. Найчастіше - під організацію притону, покерного клубу або нелегального «гуртожитку». Організатори таких «бізнесів» люблять просторі квартири поруч з центром, в будинках без консьєржа та домофона. І якщо орендар заявляє, що жити в квартирі будуть три дівчини-«бухгалтери», це вже привід для власника забити тривогу».

Шахраї часто знімають під суборенду квартири з завищеним цінником, які не знаходять «звичайного» орендаря. Завищувати ціну небезпечно: нормальні люди не знімуть, а шахраї - легко.

Як себе убезпечити?

В першу чергу, уважно поставитися до здачі своєї квартири, критично оцінювати те, що відбувається і все перевіряти ще раз. Рішенням також може стати грамотно складений договір, де максимально прописані всі правила проживання, всі права власника, санкції за порушення правил і т.п., а також перелік майна, що перебуває в квартирі, і його стан.

Розпізнати хорошого шахрая не зможе ні агент, ні господар, інакше він був би вже давно спійманий. А застрахувати себе від дрібних шахраїв можна, якщо прописати в договорі штрафні санкції.