ПОРТАЛ
4 травня 2016, 16:35

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чи можна виробникам користуватися скасованими ГОСТ?

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надало роз’яснення щодо застосування стандартів, у тому числі у зв’язку зі скасуванням у 2015 році міждержавних стандартів (ГОСТ).

Чи можна виробникам користуватися скасованими ГОСТ?

Зокрема, фахівці розповіли, чи можна виробникам користуватися скасованими ГОСТ.

З метою усунення технічних бар’єрів у міжнародній торгівлі Україна стала на шлях запровадження європейських принципів стандартизації. Насамперед це стосується принципу добровільного застосування національних стандартів.

"Стандарт" – це нормативний документ, заснований на консенсусі, прийнятий визнаним органом, що встановлює для загального і неодноразового використання правила, настанови або характеристики щодо діяльності чи її результатів, та спрямований на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері.

Міждержавні стандарти (ГОСТ), що діяли на момент набрання чинності Угодою про проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, метрології і сертифікації від 13 березня 1992 року, застосовуються як національні стандарти до їх заміни на національні стандарти чи скасування в Україні.

Слід пам’ятати: якщо ГОСТ скасовано національним органом стандартизації – він вже не має статусу нормативного документу.

При цьому виробники можуть застосовувати скасовані ГОСТ у своїй господарській діяльності та для професійних потреб, але як звичайні інструкцію чи правила тощо. Тобто, вони не можуть робити посилання на такі ГОСТ, оскільки останні не є чинними та не визнані національними органом стандартизації.

Статус «національних» стандарти, розроблені відповідно до встановлених процедур, отримують лише після затвердження національним органом стандартизації. Національний стандарт виробник може застосовувати безпосередньо чи шляхом посилання на нього в інших документах. Вказані стандарти відповідають вимогам законодавства та адаптовані до сучасних досягнень науки і техніки, а також міжнародних стандартів.

ДП «Черкасистандартметрологія» пропонує виробникам співпрацю та допомогу у сфері стандартизації. Докладніше з переліком послуг можна ознайомитися на сайті підприємства, з Фондом нормативної документації тут.