ПОРТАЛ
12 вересня 2016, 17:38

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Рятувальники спостерігатимуть за торфовищами за допомогою квадрокоптерів

Черкаський міськрайонний відділ Управління змінює тактику попередження та реагування на пожежі в природних екосистемах.

Рятувальники спостерігатимуть за торфовищами за допомогою квадрокоптерів

Відтепер, місця загорання будуть шукати з неба. Для цього планується використовувати квадрокоптери. Поки що, літальні апарати представляють волонтери, проте позитивний досвід цієї співпраці змушує представників ДСНС вносити зміни до технічно-штатного розкладу свого обладнання.

Відповідно, вже найближчим часом до комплектації оперативно-мобільних груп рятувальників, які здійснюють рейдові перевірки та патрулювання повинні надійти професійні квадрокоптери четвертого покоління. Взагалі у перспективі рятувальники очікують також появу тепловізорів і камер нічного бачення для роботи у нічний час.

Сьогодні ж, разом із волонтерами, фахівці ДСНС провели перший рейд під час якого за допомогою літального апарату дослідили значну територію Ірдинських торфовищ, повідомили в управлінні ДСНС області.

Необхідність такого рейду на пряму пов‘язана із сухою спекотною погодою, що останнім часом утримується на території області. Через непрості метеорологічні умови значно ускладнилась оперативна пожежна ситуація, зросла загроза виникнення пожеж в лісах та на відкритих територіях, зокрема в місцях залягання торфу.

Достатньо сказати, що лише за останні дні пожежно-рятувальними підрозділами було ліквідовано без малого два десятки пожеж сухої рослинності. Площа пройдена вогнем обраховується гектарами. У трьох випадках лише оперативність та професіоналізм рятувальників зупинили вогонь який загрожував поширитися на поля з ще не зібраним урожаєм, а також лісові масиви.

Пожежі в екосистемах потребують залучення значних сил рятувальників і ресурсів, проте, найбільш складними залишаються пожежі торфовищ. Боротьба із вогнем тут може тривати не один день і навіть тиждень. Контролювати поширення вогню який поширюється на глибині дуже складно. А збитки, навіть якщо не заважати на погіршення екології на значній території, обраховуються сотнями тисяч гривень

Розгорнувши спостережний пункт на краю села Ірдинь, застосувавши відеоспостереження рятувальники спільно із волонтерами здійснили перевірку торфовищ, що залягають навколо цього населеного пункту. У подальшому спеціалісти Управління ДСНС вони сподіваються таким чином своєчасно та на ранніх стадіях виявляти невеликі осередки загорань, що дозволить максимально ефективно використовувати наявні у служби порятунку техніку та ресурси.