ПОРТАЛ
18 серпня 2015, 18:57

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Електростанцію на органічних батареях будують на Кіровоградщині

Спецпроект «Досвід регіонів»

В Олександрії планується будівництво сонячної електростанції потужністю 1МВт.

Електростанцію на органічних батареях будують на Кіровоградщині

Принципова відмінність батарей від попередніх поколінь у тому, що у виробництві використовуються органічні матеріали. Повна відсутність будь-яких шкідливих компонентів робить ці батареї воістину екологічними, пишуть Коментарі.

Поки ККД органічних батарей нижче кремнієвих, однак, якщо на сьогодні середня ціна стандартної сонячної батареї становить 1-1,5 тисячі доларів, то ця буде коштувати не більше 150 доларів.

Відповідно в рази скорочуються терміни окупності цього обладнання. Раніше це було головною перешкодою, яка відлякувала інвесторів. І головне - це абсолютна безпека, чого не скажеш про кремнієві батареї, які навіть утилізувати не так просто.

У світі вже налічується з десяток підприємств, що випускають аналогічну продукцію, але в Україні ми будемо першими. В підприємство планується вкласти близько 7 мільйонів гривень.

Планова потужність вироблених батарей - 40 МВт на рік для першого року. На виробництві буде зайнято до 50 осіб. Усі матеріали та комплектуючі будуть вітчизняні. Під завод вже викупили виробниче приміщення в районі Марто-Іванівки, частина обладнання зараз закуповується, а інше виготовлятимуть самі.

До жовтня планується завершити підготовчі роботи і монтаж, а до кінця року і першу продукцію. Черга на продукцію вже розписана на 4 роки вперед.

Для втілення планів група олександрійських інвесторів створила нове підприємство «Чисті енергетичні технології», яке займатиметься будівництвом електростанції і паралельно заводу з виготовлення батарей для сонячної енергії. Це будуть батареї нового - 3-го покоління, над якими українські вчені та, зокрема, викладачі та учні Олександрійського філії МАН, працювали не один десяток років.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський