ПОРТАЛ
22 вересня 2015, 18:57

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

У Миргороді винайшли дешеву сонячну станцію нового покоління

Спецпроект «Досвід регіонів»

Фізик-винахідник запропонував встановити у Миргороді сонячну станцію площею 24,2 тис. кв. м. Це дозволить Миргороду покрити 70% потреб центральної частини міста у гарячому водопостачанні і відмовитися від двох газових котелень.

У Миргороді винайшли дешеву сонячну станцію нового покоління

Реалізувати такий проект запропонував фізик-ентузіаст, підприємець Сергій Юрко, який з 8 січня 2015 року успішно тестує аналогічну станцію за адресою вул. Ванди Василевської 145, повідомляє ecotown.com.ua.

За словами підприємця, інвестиції у будівництво сонячної станції, теплотраси (між станцією і міською тепломережею) і двох міні-заводів з виробництва сонячних пристроїв складуть 533,6 тис. євро і окупляться за 2,3 роки завдяки заміщенню 825 тис. куб. м природного газу у рік.

Один завод буде виробляти концентратори і колектори для сонячної станції, а другий – щорічно випускатиме близько 80 тис. нових дзеркал. На жаль, дзеркало, яке має дуже просту й ефективну конструкцію: на лист пінополістиролу товщиною 2 см наклеюється металізована лавсанова (або поліпропіленова) плівка, виходить з ладу через 6-12 місяців, пояснює Сергій Юрко, наголошуючи, що робота у напрямку збільшення терміну придатності обладнання продовжується.

Мерія Миргорода розглянула пропозицію винахідника і для наочної оцінки переваг нової технології запропонувала підключити до сонячної енергії невеликий багатоквартирний будинок, магазин або готель, розповідає Сергій Юрко.

Нині дослідний зразок сонячної станції фізика-інтузіаста за адресою вул. Ванди Василевської, 145 став ще одною пам’яткою Миргорода. 8 січня 2015 року, коли стовпчик термометра опустився до -15°C, система за півтори години нагріла 120 літрів води до 100 градусів. Станція складається із закріплених на дерев'яних каркасах секцій-дзеркал, теплового акумулятора та металевої труби. Насос автоматично вмикається, коли виходить сонце, а світло, відбиваючись від дзеркал, фокусується і нагріває воду, яка рухається по трубах в накопичувальний бак.

Винахіднику вдалось приблизно у 50 разів здешевити технологію за рахунок використання альтернативних матеріалів при виготовленні установки. Як результат, така станція коштує 10 євро/кв. м.

Сергій Юрко принципово відмовився від патентування технології і опублікував технічну інформацію у своєму блозі, щоб ніхто інший не зміг цього зробити і перешкодити своїми патентами розвитку галузі. Винахідник обіцяє допомагати всім, хто захоче налагодити виробництво миргородських сонячних пристроїв або їх вдосконалених варіантів.