ПОРТАЛ
3 серпня 2015, 11:02

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Топ-3 правових подій тижня для бізнесу

Трійка найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів минулого тижня, враховуючи вступ документів в силу, результати роботи держорганів

<b>Топ-3 правових подій тижня для бізнесу</b>

1. Набув чинності Закон про зміни в системі електронного адміністрування ПДВ

29 липня набув чинності Закон про внесення змін до ПК щодо удосконалення адміністрування ПДВ. Закон містить ряд змін щодо складання податкових накладних та ведення обліку ПДВ. Крім того, на кошти, що перебувають на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ, не може бути накладено арешт, звернено стягнення. ДФС роз'яснила, які переваги отримають платники податків, а також які зміни відбудуться: 2 серпня в 23 години буде припинена робота ЄРПН і прийом декларацій з ПДВ. Функціонування системи буде відновлено після завершення технічних робіт, не пізніше 00:00 4 серпня.

2. НБУ залишив облікову ставку на рівні 30% Правління Національного банку на засіданні 30 липня вирішило залишити незмінною облікову ставку на рівні 30%. При умовах стійкого зниження інфляційних ризиків голова Нацбанку Валерія Гонтарєва обіцяє перейти до пом'якшення грошово-кредитної політики в найближчій перспективі. Облікова ставка НБУ становить 30% з 4 березня, коли була істотно підвищена (з 19,5%) для запобігання деструктивних процесів на грошово-кредитному ринку.

3. Бізнес-омбудсмену скаржаться на ДФС

Більшість скарг (або 30% від їх загальної кількості) надходить бізнес-омбудсмену на Державну фіскальну службу. Про це на прес-конференції 29 липня повідомив Альгірдас Шемета. Близько 12% скарг надійшло на органи прокуратури, по 7% - на реєстраційну службу, муніципальні адміністрації, вищі органи влади (Кабмін, Верховну Раду, Президента). Всього в офіс бізнес-омбудсмена надійшло 172 скарги. За квартал роботи бізнес-омбудсмена було виявлено ряд системних проблем - затримки з поверненням ПДВ, збої в системі подачі електронної звітності, обмеження експорту компаній, безпідставне порушення кримінальних справ і т.д.

За матеріалами ЮРЛІГА