ПОРТАЛ
1 квітня 2016, 10:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Ефективне реформування системи технічного регулювання дає переваги виробникам та споживачам

Активні законодавчі зміни супроводжують українців на шляху євроінтеграції. Багато з них стосується торговельних, а також виробничих аспектів діяльності, пов’язаних з освоєнням європейських ринків збуту.

Ефективне реформування системи технічного регулювання дає переваги виробникам  та споживачам

На сьогодні одним з важливих завдань для країни є ефективне реформування системи технічного регулювання. Чому потрібні такі зміни та яків переваги нової системи розповів порталу «Діловий регіон» директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук.

За словами фахівця, жорстке регулювання та застарілі вимоги ускладнюють розвиток підприємств та доступ до новітніх технологій. Дублювання функцій контролю, надмірний тиск на бізнес, розмитість відповідальності державних органів, зосередження на паперовому контролі та ігнорування того, що реально відбувається на ринку призводять до сумних наслідків.

- Це загальне технологічне відставання, стримування економічного зростання, а також неконкурентоспроможність підприємств та економіки в цілому, - пояснює Михайло Чорнопищук.

Натомість зміни допоможуть врегулювати проблемні питання завдяки формуванню нових правил гри.

Серед вагомих переваг руху в бік європейської системи фахівець називає оптимізацію системи регулювання та покращення бізнес-клімату. – Вона полягає в усуненні дублювання регуляторних режимів, зменшення підстав для корупції та інших грошових витрат для виробників, - пояснює керівник ДП «Черкасистандартметрологія».

Ще одним важливим фактором є визнання на міжнародному та європейському рівнях. Це дозволить усунути подвійні перевірки і сертифікації, сприятиме підвищенню якості та надійності робіт з оцінки відповідності.

Для споживачів такі нововведення означатимуть покращення захисту їх права на безпечність продукції та збільшення асортименту продукції на ринку.

Нагадаємо, що серед важливих нововведень, спрямованих на гармонізацію законодавства з ЄС, було прийняття низки законів, які регламентують діяльність виробників:

Закон України «Про стандартизацію»

№ 1315-VII від 5 червня 2014 року

набрав чинність 03.01.2015

Закон України “Про метрологію та метрологічну діяльність”

№1314-VII від 5 червня 2014 року

набрав чинність 01.01.2016

Закон України “Про технічні регламенти та оцінку відповідності”

N 124-VIII від 15 січня 2015 року

набрав чинність 10.02.2016