ПОРТАЛ
5 червня 2016, 10:49

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Дорога комуналка може знизити ціни на багатокімнатне житло

Багатокімнатні квартири дешевшають швидше від малогабаритного житла. Наприклад за місяць трикімнатні квартири у Києві подешевшали в середньому на 8,7%, чотирикімнатні - на 13,9%. Однокімнатні квартири, навпаки, подорожчали на 0,4%, а «готельки», хоч і менше, ніж інші сегменти, але теж подешевшали.

Дорога комуналка може знизити ціни на багатокімнатне житло

Ймовірно, в найближчому майбутньому ця тенденція не тільки отримає продовження, але і посилиться. Утримувати великі квартири, особливо бюджетні і ті, в яких власники не проживають особисто, стає все більш затратно, - пише Domik.ua.

У травні для українців знову подорожчали гаряча вода і опалення, причому відразу вдвічі. Але якщо вартість гарячої води для більшості залежить виключно від кількості спожитого ресурсу, то опалення - від площі квартири. У минулий опалювальний сезон опалення обходилося власнику однокімнатної квартири в суму 250-550 грн в залежності від наявності будинкового лічильника і температури за вікном, власнику трикімнатної доводилося платити як мінімум удвічі більше. В майбутньому опалювальному сезоні вартість тепла зросте в 2 рази, в результаті тільки опалення трикімнатної квартири буде коштувати близько 2000 гривень.

Безумовно, власники просторих квартир можуть спробувати оформити субсидію, але отримають вони її тільки на ті обсяги енергоресурсів, які визначені соціальними нормами.

Власнику квартири великої площі, якщо він цю площу не використовує, буде вигідніше продати квартиру - навіть з великим дисконтом - ніж платити за її зміст або навіть здавати за одну комуналку (це актуально для депресивних регіонів України). Зрештою, долари, за які нерухомість сьогодні продається практично у всіх населених пунктах, це актив, тоді як нерухомість починає перетворюватися в пасив.

На ринках нерухомості в різних містах підвищення комунальних тарифів позначиться по-різному. У Києві, де є активним ринок оренди, а зарплати вищі, ніж в середньому по країні, навряд чи варто очікувати продажів за викидними цінами. А ось в невеликих містах і селищах масове виставлення на продаж трикімнатних квартир за ціною однокімнатних цілком можливо. Правда, невідомо, чи знайдуться на них покупці.