ПОРТАЛ
15 вересня 2016, 08:46

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Бельгійські компанії на Черкащині шукають нові можливості для розвитку

Представники посольства Бельгії в Україні та 11 бельгійських компаній зустрінуться в Черкасах із місцевим бізнесом та владою. Метою візиту проголошено налагодження співпраці між сторонами. Громадська організація «Міжнародний рух «Східна Європа» на замовлення Черкаської ТПП підготувала аналітичну довідку щодо передумов візиту, які впливатимуть на його риторику.

<b> Бельгійські компанії на Черкащині шукають нові можливості для розвитку</b>

Компанії, які завітають в область, представляють Валлонський регіон. Це не найкращий регіон для Черкащини, оскільки його профіль – промисловість, в той час як наша область може похвалитися розвиненим аграрним сектором, йдеться в аналітичній довідці. При цьому зауважується, що ця торгово-економічна місія обрала для візиту саме аграрні регіони, такі як Черкащина, Полтавщина і Київщина, то й риторика переговорів стосуватиметься не лише профілю компаній, що приїжджають, а й сільськогосподарської сфери.

На думку аналітиків, першочергова мета бельгійців під час візиту на Черкащину у вересні цього року є визначення сприятливості інвестиційного клімату й перспективних напрямків подальшої співпраці. На те, що вони досі не певні у відсутності перепон для ведення у нашій державі бізнесу, вказує відсутність озвученої конкретної мети й попередньо узгоджених пропозицій.

Вбачається, що нинішня активність бельгійців обумовлена рядом внутрішніх проблем фінансово-економічного характеру (загальне падіння врожайності, скорочення експорту, протести сільгоспвиробників через зниження цін на сільгосппродукцію, торгове ембарго РФ), з якими зітнувся офіційний Брюссель у 2015-2016 рр. Це спонукає бельгійський уряд вживати заходів зі сприяння пошуку нових ринків збуту для продукції бельгійських товаровиробників, дешевої сировини і робочої сили, у т. ч. шляхом забезпечення передумов для розширення бельгійськими компаніями своєї присутності в Україні.

Окрім цього, спостерігаєтьсь, що Королівство має певні амбітні цілі зайняти лідируючі позиції в ЄС через наміри Великобританії вийти зі складу Євросоюзу. Тому все частіше проявляє інтерес щодо розвитку міжнародного співробітництва з країнами пострадянського простору, насамперед, у суспільно-політичній і гуманітарній сферах.

Варто також зважати на те, що цього року продовольча ситуація у Бельгії буде вкрай катастрофічною через негативний прогноз по врожаю пшениці. В 2016 р. показники врожайності у Бельгії можуть бути найнижчим за останні тридцять років. Так, бельгійські аграрії постраждають не лише від неврожаю, але й через низькі ціни на свою продукцію, коливання якої зумовлено високими показниками врожайності в Україні та Росії.

Через економічні проблеми характерні на сьогодні для Бельгії, насамперед у аграрному секторі, делегація приділятиме особливу увагу наступній проблематиці:

- перспективність українського ринку для збуту продукції бельгійських товаровиробників (за профілем компаній, що будуть представлені з бельгійської сторони);

- цінова політика в Україні й обсяги виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції. Першочерговий інтерес становитимуть зернові, зокрема, пшениця, а також сировинна база для виробництва біопалива;

- умови взяття в оренду (у т. ч. найближчі перспективи зняття мораторію на купівлю-продаж земельних паїв) й доступні обсяги земель сільськогосподарського призначення в Україні (центральні регіони);

- ризики та загрози для ведення бізнесу в Україні (рейдерство, бюрократія, корупція).

Аналітики вбачають підстави очікувати, що цей візит бельгійського бізнесу стане результативним. Найголовніше, щоб представники регіонального малого і середнього бізнесу спрацювали на 100 % і не залишили у бельгійців жодного сумніву – вкладатися в економіку Черкащини перспективно й надійно.