ПОРТАЛ
24 листопада 2016, 12:13

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Ізраїльський досвід ведення сільського господарства запроваджують на Черкащині

Представники аграрних підприємств Черкащини протягом тижня вивчали передовий досвід ведення сільського господарства в Ізраїлі. Таку можливість організувала Черкаська торгово-промислова палата спільно з Асоціацією «Ізраїль – Україна». Кращі ідеї з побаченого уже скоро будуть втілені на провідних підприємствах області, стверджують учасники.

<b>Ізраїльський досвід ведення сільського господарства запроваджують на Черкащині</b>

«Ізраїль і Україна сьогодні як ніколи близькі до створення зони вільної торгівлі. І сільськогосподарський сектор – один із пріоритетних для двосторонніх відносин. У цієї держави точно є чого повчитися! Організація ділової місії Черкаської ТПП до Ізраїлю – це важливий крок, спрямований на пошук надійних ділових партнерів, на залучення ізраїльських інвесторів та технологій», – розповів про мету візиту президент Черкаської торгово-промислової палати Сергій Першин.

Під час перебування в Ізраїлі черкаські підприємці відвідали кілька тваринницьких ферм, де ознайомилися з ІТ-технологіями, що використовуються у сільському господарстві.

«Програма управління стадом, що розроблена ізраїльськими фахівцями, дає можливість їм отримувати надої на одну корову 13 тис. літрів на рік. Практично вся життєдіяльність відбувається під комп’ютеризованим контролем. Завдяки спеціальним програмам можна визначити, скільки потрібно тварині кормів та інших засобів. Система управління стадом дає можливість контролювати тварину і таким чином допомагає їй бути продуктивною, в тому числі, коли вона має отелитися, коли парувати тощо. І це настільки ефективна програма, що зменшуються витрати з використання кормів, скорочується кількість днів, коли тільна корова, і вона швидко вступає у продуктивну фазу», – ділиться враженнями від побаченого генеральний директор ТОВ АПК «Маїс» Сергій Осадчий. За його словами, уже найближчим часом на підприємстві відбудеться нарада, де обговорять впровадження такої електронної системи управління стадом.

Високі показники продуктивності у тваринництві ізраїльтянам вдалося досягнути в тому числі і завдяки серйозній селекційній роботі. Черкащани відвідали компанію зі штучного запліднення ВРХ та лабораторії з виготовлення спермопродукції. Вона постачає біологічний матеріал для всіх тваринницьких господарств у країні. Так само відбувається і постачання кормів для худоби, адже випасати її ніде. Тому ізраїльські аграрії годують тварин готовим кормом, який виробляється централізовано. Необхідну кількість розраховують за допомогою програми управління стадом.

На високому рівні розвинена служба ветеринарного супроводу. «Ми зацікавлені запросити ізраїльських спеціалістів до нас на підприємство, щоб отримати кваліфіковані рекомендації. Перспективною є співпраця і в галузі селекції, однак тут необхідна державна підтримка, оскільки між Ізраїлем та Україною діє ряд обмежень щодо обміну біологічними матеріалами», – відзначив заступник директора СТОВ Перемога Олександр Зінченко.

За словами директора СТОВ "Агрофірма "Маяк"Миколи Васильченка, багато ізраїльських технологій уже давно запроваджено на його підприємстві, і завдяки цьому вдається тримати високі показники продуктивності та динамічно розвиватися.

Учасники візиту побували на комбікормовому заводі, ознайомилися з сучасними технологіями вирощування фруктових дерев, побували в рибному господарстві. Також черкащан запросили на семінар «Передові технології і досягнення аграрного сектору Ізраїлю» за участі представників Мінагрополітики Ізраїлю, Інституту експорту, керівників і спеціалістів провідних господарств і компаній.

«Завдяки змістовній програмі, чітко спланованій Черкаською торгово-промисловою палатою, ми змогли ознайомитися з різними галузями сільського господарства, побачити найновіші досягнення, провести перемовини із потенційними партнерами та закласти надійне підґрунтя для подальшої співпраці», – відзначив Сергій Осадчий.