ПОРТАЛ
21 жовтня 2015, 13:18

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Ліхтарі на сонячній енергії встановили у селі на Запоріжжі

Спецпроект «Досвід регіонів»

Вулиці села Давидівка Запорізької області почали освітлювати 14 ліхтарів, які працюють виключно на сонячній енергії.

Ліхтарі на сонячній енергії встановили у селі на Запоріжжі

Енергоощадний проект реалізували в рамках програми "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", яка фінансується Європейським Союзом та впроваджується Програмою розвитку ООН, пише ecotown.com.ua.

Кожен ліхтар, який розміщений на залізобетонній опорі, оснащений фотогальванічною батареєю, що збирає сонячні промені, і акумулятором, який накопичує електроенергію. Не підключені до існуючих електромереж вуличні світильники нині освітлюють майже все село, оскільки світлодіодні лампи охоплюють в два рази більшу площу, ніж звичайні.

Нові ліхтарі вмикаються автоматично з настанням темряви, а потужні акумулятори дозволяють стабільно працювати у зимову пору року. У Давидівці був врахований досвід двох пілотних проектів вуличного освітлення, реалізованих у селі Розівка Якимівського району та селищі Комишуваха Оріхівського району. У зазначених населених пунктах взимку «сонячним» ліхтарям не вистачало акумуляторного заряду - і сільські вулиці поринали у темряву у три-чотири години ранку. Відтак, для Давидівки підібрали більш потужні акумулятори, які тримають світло до шести годин ранку.

Як зазначає Олександр Чекира, голова громадської організації "Ніка-2015", яка подавала заявку на конкурс, у фінансуванні проекту вуличного освітлення з використанням сонячної енергії взяли участь усі місцеві жителі. «Крім щоквартальних членських внесків, встановлених у громадській організації, на проект вуличного освітлення усі дорослі скинулися по 30 гривень, - пояснює він. - Також зробили свій внесок сільгоспвиробники, місцевий та обласний бюджети».

Всього на проект було витрачено 387,993 тис. гривень, з яких 290,993 тис. гривень - кошти ПРООН, 53,262 тис. гривень - місцевого бюджету, 24,338 тис. гривень - обласного та 19,4 тис. гривень - гроші, зібрані громадою.

За словами Олександра Чекира, ліхтарі на сонячних батареях дозволять запорізькому селу щорічно економити на вуличному освітленні понад 30 тис. гривень. При цьому термін окупності, який наразі становить близько 10 років, скоротиться, якщо тарифи будуть зростати. На додачу, село буде мати освітлення навіть в разі аварійних знеструмлень.